Delegația Hamas a plecat de la discuțiile de la Cairo fără un acord pentru încetarea focului în Gaza

Data publicării:
Hamas Summer Camp
Hamas a spus că Israelul nu le-a acceptat cererile. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Delegația Hamas a părăsit discuțiile de la Cairo fără un acord pentru încetarea focului în Gaza, dar gruparea spune că negocierile indirecte cu Israelul nu s-au încheiat, informează BBC.

Se sperase că un armistițiu de 40 de zile ar putea intra în vigoare la începutul lunii. Preşedintele american, Joe Biden, a cerut grupării Hamas să accepte un acord de încetare a focului în Gaza, până în luna sfântă musulmană a Ramadanului.

Cu tot mai multe semnale de alarmă care avertizează că este foamete în Gaza, presiunea internațională a crescut.

Mediatorii egipteni și cei din Qatar s-au străduit să încheie un acord prin care Hamas să elibereze ostaticii israelieni în schimbul palestinienilor ținuți în închisorile israeliene.

Israelul nu a trimis o delegație la Cairo, spunând că mai întâi dorește o listă a ostaticilor supraviețuitori care ar putea fi eliberați conform acordului.

Hamas a spus că Israelul nu le-a acceptat cererile, ca palestinienii strămutați să se poată întoarce la casele lor și nici o retragere completă a forțelor israeliene din orașele din Gaza nu se întrevede în viitorul apropiat.

O declarație a Hamas transmite că delegația a părăsit Cairo joi dimineață „pentru consultarea conducerii mișcării, negocierile și eforturile continuând pentru a opri agresiunea, a returna persoanele strămutate și a aduce ajutor poporului nostru”.

Canalul de televiziune egiptean al-Qahera afiliat statului a citat între timp o sursă de rang înalt care a spus că negocierile vor fi reluate săptămâna viitoare.

Ce acord s-a discutat la Cairo

Miercuri, Departamentul de Stat al SUA a declarat că crede că obstacolele ridicate nu sunt „de nedepășit și se poate ajunge la un acord”.

Acordul propus prevede să fie 40 de ostatici israelieni eliberați în schimbul eliberării de aproximativ 10 ori mai mulți prizonieri palestinieni din închisorile israeliene.

Se crede că peste 130 de ostatici sunt încă ținuți de Hamas. Oficialii israelieni au spus că cel puțin 30 dintre ei sunt morți.

Pe parcursul unui armistițiu propus de 40 de zile, ar exista o creștere a ajutorului extrem de necesar care va intra în Gaza.

În timpul unei încetări a focului de o săptămână, la sfârșitul lunii noiembrie, 105 ostatici - majoritatea femei și copii - au fost eliberați în schimbul a aproximativ 240 de prizonieri palestinieni în închisorile israeliene.

Fără un nou acord, există o amenințare mai mare de extindere a tensiunilor în timpul Ramadanului, care anul acesta urmează să înceapă duminică sau luni, în funcție de calendar.

Între timp, pe fondul informațiilor despre noi morți în Gaza din cauza foametei, Marea Britanie și SUA presează Israelul să permită creșterea fluxului de ajutor. Israelul dă vina pe ONU pentru problemele de distribuție a ajutorului.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri