Galerie Foto Dezastru după cel mai mare cutremur care a lovit Afganistanul în ultimii 20 de ani. Peste 1.000 de oameni au murit

Data publicării:
Clădire distrusă în urma cutremurului de 6,1 din Afganistan.
Clădire distrusă în urma cutremurului de 6,1 din Afganistan. Foto: Profimedia

Talibanii aflați la putere în Afganistan au cerut sprijin internațional după cutremurul de miercuri, soldat cu moartea a peste 1.000 de oameni. Seismul, cel mai grav din ultimii 20 de ani, a lăsat mii de oameni fără locuințe. Autoritățile se așteaptă ca bilanțul să crească, deoarece mulți oameni sunt încă îngropați sub dărâmături, relatează BBC și Reuters.

Cutremurul din Afganistan s-a soldat cu peste 1.000 de morți și 1.500 de răniți. Foto: Profimedia
Cutremurul din Afganistan s-a soldat cu peste 1.000 de morți și 1.500 de răniți. Foto: Profimedia

Cel puțin 1.500 de oameni au fost răniți în urma cutremurului. Provincia Paktika din sud-estul țării a fost cel mai grav afectată, iar ONU încearcă să ofere adăpost de urgență și ajutor alimentar oamenilor rămași fără locuințe.

Eforturile de a-i scoate pe oameni de sub ruine și de a acorda ajutor răniților sunt îngreunate de ploile abundente și de lipsa resurselor pentru operațiuni de salvare.

Satele aflate în apropierea epicentrului cutremurului au fost complet distruse, iar mai multe drumuri s-au surpat. Au fost afectate și comunicațiile.

Afganistanul trecea deja printr-o criză umanitară și economică, iar Abdul Qahar Balkhi, un înalt oficial taliban, a spus că guvernul este „incapabil să ajute suficient oamenii, din punct de vedere financiar”.

Agențiile umanitare, țările vecine și puterile mondiale au sărit în ajutor, dar „asistența trebuie extinsă într-o măsură foarte mare, deoarece acesta este un cutremur devastator cum nu am mai avut de zeci de ani”, a adăgat el.

Șeful ONU, Antonio Guterres, a spus că agenția s-a „mobilizat total” pentru a veni în ajutor. Echipe de medici, provizii medicale, alimente și adăposturi de urgență sunt în drum spre zona afectată de cutremur, au declarat oficialii ONU.

Dar nu va fi un traseu ușor.

Drumurile sunt proaste chiar și în cele mai bune momente, așa că desfășurarea operațiunii umanitare va fi afectată de accesul dificil în zonă”, a spus Loretta Hieber Girardet, responsabilă cu managementul dezastrelor în cadrul ONU.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri