Dezvăluiri. 12 ospătărițe nord-coreene, „ademenite” de Seul să fugă din țară

Data publicării:
nk-waitresses-tw

Douăsprezece ospătăriţe nord-coreene ce munceau în China, care au fugit în 2016 în Coreea de Sud, au fost ademenite de serviciile sud-coreene de informaţii, a povestit la televiziunea sud-coreeană administratorul restaurantului la care lucrau, făcând dezvăluiri explozive, scrie AFP, citată de News.ro. 

Acest caz a făcut mult zgomot şi a provocat o îndelungată polemică, după ce Phenianul a acuzat că ospătăriţele au fost răpite, iar Seulul a insistat că au ele au vrut să fugă din ţară.

Heo Gang-il, administratorul restaurantului nord-coreean din localitatea chineză Ningbo - unde lucrau toate - a declarat că a minţit ospătăriţele cu privire la destinaţia lor şi le-a şantajat să îl urmeze în Coreea de Sud.

Heo a făcut aceste declaraţii în emisiunea Spotlight a postului JTBC, una dintre emisiunile de anchetă jurnalistică cele mai urmărite în Coreea de Sud.

El a spus că a fost recrutat de Serviciul Naţional sud-cireean de Informaţii (NIS) în 2014, în China.

Doi ani mai târziu, temându-se să nu fie demascat, el i-a cerut agentului său de legătură să-i organizeze fuga din ţară. În ultimul moment, spune el, agentul i-a cerut să vină împreună cu angajatele sale.

„Cele 12 ospătăriţe nu ştiau unde mergeau”, a declarat el. „Le-am spus că ne mutăm”.

Ospătăriţele şi-au dat seama unde se duceau când au ajuns în faţa ambasadei Coreei de Sud în Malaysia.

Una dintre ele, intervievată în emisiune, a povestit că au ezitat în faţa ambasadei.

„Administratorul Heo ne-a ameninţat, a spus că va povesti autorităţilor că ne uităm la seriale de televiziune sud-coreene şi că vom fi executate sau exilate în provincie, iar familiile noastre vor fi de asemenea vizate”.

„Privind în urmă, era o aberaţie, dar pe moment nu am avut altă alegere. Dacă ar fi posibil, chiar acum m-aş întoarce la mama mea”, a spus ea.

După ce au sosit în Coreea de Sud, în aprilie 2016, transfugele au participat la un program de „aclimatizare” timp de patru luni, o situaţie clasică în asemenea cazuri, după care au fost lăsate în societate.

Însă locul a fost ţinut secret de NIS. Ele nu au făcut până acum nicio declaraţie publică.

Heo, a declarat el, a decis să vorbească pentru că nu s-a întâmplat ceea ce i s-a promis - un loc de muncă la NIS şi o medalie.

Ministerul sud-coreean al Unificării, însărcinat cu afacerile intercoreene, a subliniat că este necesar ca presupusele fapte să fie verificate.

Un purtător de cuvânt al serviciilor de informaţii a declarat că nu are ce să comenteze imediat.

Scepticii suspectează că fuga - prezentată la acea vreme drept cea mai importantă de mulţi ani - ar fi putut să fie pusă la cale de fostul guvern conservator al lui Park Geun-hye, destituită şi condamnată între timp, cu scopul de a seduce electoratul înaintea alegerilor parlamentare.

Park a fost condamnată în aprilie la 24 de ani de închisoare după ce a fost găsită vinovată de corupţie, abuz de putere şi coerciţie.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri