Diplomații ruși amenință că Europa se va confrunta cu "consecințe catastrofale" dacă războiul ia amploare

Data actualizării: Data publicării:
Russian Soldiers Launch Strikes on Ukrainian Targets
Războiul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Rusia a avertizat marți, prin vocea diplomaților săi, că vor exista consecințe catastrofale pentru Europa, dacă războiul din Ucraina se va intensifica. Declarațiile apar în contextul în care liderii NATO își reafirmă susținerea pentru Ucraina în cadrul Summitului de la Vinius și se pregătesc să transmită "un mesaj pozitiv" Kievului privind perspectivele de aderare la Alianță, transmite Reuters.

Moscova a transmis că expansiunea spre est a NATO a fost un factor cheie în hotărârea sa de acum 17 luni de a invada țara vecină. Luni, Kremlinul a declarat că, în situația în care Ucraina se va alătura NATO, va reacționa ferm, deoarece ar reprezenta o amenințare directă la adresa securității sale.

Într-o serie de declarații ale unor diplomați ruși de rang înalt înaintea reuniunii NATO de la Vilnius, şeful delegaţiei ruse la negocierile de la Viena în probleme de securitate militară şi controlul armelor, Konstantin Gavrilov, a acuzat Statele Unite că întrețin conflictul prin furnizarea de arme în Ucraina.

Într-un interviu acordat agenției de stat RIA, Gavrilov a declarat că Europa va fi prima care se va confrunta cu "consecințe catastrofale" dacă războiul va continua să se intensifice. El nu a precizat care ar fi aceste consecințe.

"Să ne uităm la fapte - soarta Europei este prea puțin interesantă pentru Statele Unite", a spus el, acuzând Washingtonul că are o agendă prin care urmărește să vulnerabilizeze Rusia. Diplomatul rus a mai acuzat SUA de împingerea războiului către o escaladare.

La rândul său, ambasadorul Moscovei în Belgia, Aleksandr Tokovinin, a declarat tot pentru RN că politica NATO faţă de Rusia creşte riscul unui conflict direct între membrii blocului nord-atlantic şi Moscova.

Tokovinin susţine că planurile de apărare regională pe care NATO intenţionează să le adopte la summitul care începe marţi la Vilnius ar tensiona şi mai mult şi ar prelungi confruntarea Alianţei Nord-Atlantice cu Rusia.

Anterior, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a criticat poziția "antirusească" a Washingtonului la summitul de la Vilnius.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri