Disperată că rușii nu mai vor să moară pentru Putin în război, Moscova vrea să elibereze deținuți ca să-i trimită pe front

Data publicării:
steagul rusiei deasupra gardului unei inchisori
Disperată că rușii nu mai vor să moară pentru Putin în război, Moscova caută recruți în închisori. FOTO: Profimedia Images

Rămasă fără soldați, Moscova caută recruți până și în închisori. Le promite deținuților bani și libertate. Pare a fi ultima soluție în condițiile în care rușii nu sunt dispuși să moară pentru războiul lui Putin, în Ucraina, scrie BBC.

La fel ca în multe orașe din Rusia, și în Volosovo, lângă Sankt Petersburg, difuzoarele instalate pe stâlpi înalți de pe marginea străzii principale cheamă rușii să semneze contracte cu armata pentru a lupta în Ucraina.

De obicei, în difuzoare se aude muzică patriotică în timpul sărbătorilor naționale. Acum, însă, au un alt scop.

"Se formează două batalioane de artilerie. Invităm bărbați cu vârste între 18 și 60 de ani să se alăture voluntar", este mesajul care se aude pe străzi și care se repetă în toată țara. Pe rețelele sociale sau la televizor, bărbații sunt îndemnați să semneze contracte pe termen scurt cu armata pentru a lupta în Ucraina. Este o acțiune lansată de armata rusă după pierderile semnificative de pe front.

Majoritatea bărbaților din Volosovo nu susțin războiul, în timp ce femeile spun că războiul este mult prea dureros. "[Războiul] este prea dureros pentru a putea vorbi. Să-ți omori frații este greșit. De ce să pleci? Numai trupurile le vor fi aduse înapoi", spune o femeie.

Rusia nu a spus ce pierderi a suferit în război, dar oficialii occidentali spun că între 70.000 și 80.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei.

Pentru a atrage noi recruți, autoritățile le oferă voluntarilor sume uriașe de bani, loturi de teren și chiar locuri premium pentru copiii lor în școlile rusești. Cei responsabili cu recrutarea au vizitat chiar închisorile rusești pentru a înscrie deținuți, promițându-le libertate și bani.

Jurnalistul de investigație Roman Dobrohotov spune că acțiunea de recrutare este un semn de disperare din partea autorităților: "Rusia nu are soldații care să îi asigure un război victorios. Kremlinul încă speră că, cantitatea poate câștiga în fața calității. Sute de mii de oameni sunt disperați, cu datorii, și Rusia îi aruncă în zona de conflict".

În ciuda sumelor uriașe oferite potențialilor recruți - până la 4.700 de lire sterline (5.700 de dolari) pe lună în unele cazuri – oamenii nu au încredere în Guvern și în faptul că strategia aceasta va avea succes, iar cei care vin din Ucraina susțin că au fost înșelați, susține Roman Dobrohotov.

Fiul Ninei Chubarina, Evgheni, a plecat la război și s-a alăturat unui batalion de voluntari. Nina spune că fiului ei, care nu avea experiență militară, i s-a dat o armă și a fost trimis direct în Ucraina. Câteva zile mai târziu, a fost ucis. Avea 24 de ani.

Nina lucrează acum la o fabrică de pâine și povestește că doar așa poate să își mai ia gândul de la pierderea suferită. Spune că l-a rugat pe fiul ei să nu meargă în Ucraina. "Am încercat să-l conving să nu facă asta. Am plâns. I-am spus: <Este război, vei fi ucis!> El a spus: <Mamă, totul va fi bine>".

Nina critică modul în care autoritățile recrutează voluntari pentru a lupta în Ucraina. "Pur și simplu îi trimit ca pe niște pui proști! Nici nu ținuseră în mână un pistol înainte. Sunt carne de tun. Generalii se gândesc: <Avem un voluntar: grozav, mergi!>"

Nu toți rușii sunt dornici să meargă la război ca Evgheni. Corespondentul BBC relatează că atunci când mergi prin Rusia, nu rămâi cu impresia că poporul rus susține "operațiunea militară specială", așa cum îi place Kremlinul să o numească.

Experții spun că numărul de voluntari care se alătură armatei este scăzut. Analistul militar Pavel Luzin spune că oamenii nu sunt pregătiți să se sacrifice pentru președintele lor: "Problema pentru Kremlin este că majoritatea rușilor nu vor muri pentru Putin sau pentru restaurarea "marelui Imperiu". Recrutarea nu este posibilă în circumstanțele actuale, deoarece nu există un consens civil în Rusia pentru război."

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...