"Domnul Titanic" nu era îngrijorat de vreo defecțiune la Titan. "La o asemenea presiune, mori înainte să-ți dai seama că e o problemă"

Data actualizării: Data publicării:
Paul Henri Nargeolet
FOTO: Profimedia Images

Paul-Henri Nargeolet, cunoscut ca "Domnul Titanic", un explorator francez cu în vârstă de 77 de ani care avea 37 de scufundări de succes la epava Titanicului, ar fi spus înainte de ultima scufundare a submersibilului Titan că nu era îngrijorat de vreo posibilă defecțiune, deoarece pasagerii vasului ar fi murit înainte să-și dea seama că există o problemă.

Arnie Weissmann, redactor-șef al publicației Travel Weekly, trebuia să participe la o scufundare cu Titan în luna mai, însă operațiunea a fost anulată din cauza vremii, scrie Insider.

Weissmann a publicat luni un articol în care descrie experiența sa cu OceanGate și interacțiunea cu exploratorul Paul-Henri Nargeolet, cu o lună înaintea tragediei.

"Expertul Paul-Henri Nargeolet, aflat la bordul Titan la ultima scufundare, mi-a spus că nu era îngrijorat de ce s-ar întâmpla dacă vasul ar fi avariat pe fundul oceanului. <<La o asemenea presiune, ai fi mort înainte să-ți dai seama că e o problemă>>. A spus asta zâmbind", descrie Weissman conversația lor.

Nargeolet era unul dintre cinci pasageri aflați la bordul Titan în timpul scufundării de la finalul lunii iunie, când submersibilul a făcut implozie. Alături de el se aflau la bord CEO-ul OceanGate, Stockton Rush, miliardarul britanic Hamish Harding, omul de afaceri pakistanez Shahzada Dawood și fiul său de 19 ani, Suleman Dawood.

Înainte de scufundarea din iunie, Nargeolet ar fi întâmpinat probleme la cel puțina una dintre deplasările anterioare la epava Titanicului.

Christine Dawood, soția lui Shahzada și mama lui Suleman, a declarat pentru New York Times că în timpul deplasării din iunie, Nargeolet a făcut o prezentare în timpul căreia le-a spus că "odată a rămas blocat pe fundul oceanului timp de trei zile, iar submersibilul nu mai putea comunica".

Paza de Coastă americană a anunțat că a început să colecteze și să analizeze resturi și rămăsițe umane din epava submersibilului Titan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri