Dorin Recean, premierul desemnat al Republicii Moldova, cere joi votul de învestitură în Parlament

Data publicării:
240663508_262094319254891_6969070758620989865_n
Dorin Recean. Foto: Dorin Recean/Facebook

Premierul desemnat al Republicii Moldova, Dorin Recean, este aşteptat joi după-amiază în Parlament pentru a-şi prezenta programul şi componenţa noului guvern, urmând ca apoi să aibă loc votul de învestitură.

„Moldova prosperă, sigură, europeană” este programul de guvernare cu care Dorin Recean vine în Parlament. 

Potrivit legii, guvernul este învestit cu voturile a cel puţin 51 de deputaţi, iar partidul de guvernare, PAS, are 63 de mandate în Parlament, astfel încât învestirea noului guvern n-ar urma să pună probleme.

În primele sale declaraţii după nominalizare, făcute alături de preşedinta Maia Sandu, Dorin Recean a schiţat trei direcţii mari ale programului său de guvernare: măsuri anticorupţie, investiţii şi securitate.

Noul cabinet, care are 15 membri miniştri, păstrează zece dintre foştii membri ai echipei conduse de Natalia Gavriliţa, între care ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, şi ministrul de externe, Nicu Popescu. Şase dintre miniştri sunt femei şi patru au şi rang de vicepremieri.

În noul guvern nu se regăseşte fostul vicepremier Andrei Spînu, care s-a ocupat cu precădere de domeniul energiei. Ca un element de noutate în cadrul guvernului condus de Dorin Recean, Ministerul Infrastructurii a fost separat şi a fost înfiinţat Ministerul Energiei. Schimbări s-au făcut şi la Ministerul Finanţelor, unde va veni Vrenica Sireţeanu-Vragaleva, iar la Ministerul Justiţiei, conducerea va fi preluată de Veronica Mihailov-Moraru, actual secretar general.

Cu o zi înainte de votul de învestitură de la Chișinău, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, s-a arătat deranjat de orientarea proeuropeană şi prooccidentală a Republicii Moldova.

Lavrov a afirmat că, în Republica Moldova, „se fac apeluri pentru alegeri anticipate”, dar că aceasta este o „problemă internă a Moldovei”.

„Dar nu ne face absolut nicio plăcere ca această ţară prietenă să fie folosită în scopuri antiruseşti”, a spus el, adăugând că, prin retorica antirusească, autorităţile moldovene doresc să deturneze acuzaţiile de eşec în privinţa politicii lor interne.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri