Dreptul la avort provoacă scandal în armata din SUA. Șeful Statului Major al Armatei Statelor Unite a demisionat

Data actualizării: Data publicării:
Sec Wormuth And Gn McConville Hold A 2024 Fiscal Year Budget Hearing, Washington Dc, United States - 02 May 2023
James C. McConville. Foto: Profimedia Images

Şeful Statului Major al armatei Statelor Unite a demisionat vineri, lăsând o a doua ramură a armatei fără unul dintre oficialii săi de top, din cauza blocării de către senatorul republican Tommy Tuberville a peste 300 de numiri militare, relatează AFP. Senatorul protestează împotriva eforturilor armatei de a asigura accesul egal la avort pentru tot personalul său.

Senatul poate trece peste această situație prin organizarea unui vot la fiecare numire, dar procesul devine apoi mult mai lung decât procedura obişnuită de aprobare a acestora în unanimitate, fără vot.

Congresmanul din Alabama cere Pentagonului să înceteze politica de ajutor financiar pentru personalul militar care trebuie să călătorească pentru a face avort, după ce mai multe state au eliminat dreptul la avort în urma deciziei de anul trecut a Curţii Supreme, notează Agerpres.

"Din păcate, pentru prima dată în istoria Departamentului Apărării, două dintre serviciile noastre operează fără un lider aprobat de Senat", a declarat vineri secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la o ceremonie care a marcat plecarea generalului James McConville din funcţia de şef al Statului Major al armatei.

Acesta din urmă urmează să fie înlocuit de generalul Randy George, actualul adjunct al şefului Statului Major al armatei, care va cumula cele două funcţii şi va asigura interimatul până la numirea sa.

Prestigioasa Marine Corps a rămas, de asemenea, fără un lider confirmat de Senat din 10 iulie.

"Această incapacitate de a numi şefii forţelor noastre armate slăbeşte starea pregătirii noastre militare", a spus secretarul Apărării.

Problema riscă să se înrăutăţească pe măsură ce alţi militari americani de rang înalt se pregătesc să-şi părăsească posturile, inclusiv şeful operaţiunilor navale şi responsabilul şefilor de stat major interarme.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri