"Drogul zombi" care putrezește carnea și duce la amputare a ajuns în Europa și a provocat primul deces

Data actualizării: Data publicării:
consumatori de droguri pe strada
"Drogul zombi" care putrezește carnea și duce la amputare a ajuns în Europa și a provocat primul deces . FOTO: Profimedia Images
Din articol

Xilazina, un tranchilizant pentru animale consumat ca drog, cunoscut ca „drogul zombi” deoarece poate duce la amputarea membrelor, a ajuns și în Europa și a făcut prima victimă. Este vorba despre un bărbat din Marea Britanie. Această situație creează îngrijorări cu privire la traficul de opioide în Europa.

Xilazina este un tranchilizant puternic folosit de medicii veterinari la animalele mari, dra recent a câștigat teren pe piața globală a traficului de droguri, scrie Euronews.

Bărbatul, identificat de presa britanică drept Karl Warburton, a murit în locuința lui, în mai 2022. Este prima victimă a xilazinei din Marea Britanie, recunoscută în mod oficial după un studiu publicat săptămâna aceasta de cercetătorii de la King's College London. Studiul a analizat toate decesele legate de consumul excesiv de droguri și a găsit unul în care a fost detectată xilazina.

Karl Warburton era cunoscut ca și consumator de droguri și a fost dus de mai multe ori la centre de dezintoxicare, potrivit raportului medicului legist. În corpul său, medicii au găsit urme de heroină, cocaină, fentanil și xilazină. Cercetătorii presupun că bprbatul a cumpărat heroină fără să știe probabil că este amestecată cu xilazină și fentanil.

Potrivit studiului, acesta este primul deces asociat cu consumul de xilazină raportat în Marea Britanie și chiar în Europa.

Xilazina este un sedativ folosit la animalele mari pentru ameliorarea durerii și relaxarea mușchilor. Nu este potrivit pentru consumul uman. Când este injectat în corpul unei persoane, poate încetini bătăile inimii în mod periculos și provoacă răni mari deschise ale pielii, cum ar fi ulcerații și abcese. Pe termen lung, aceste răni se pot răspândi pe brațele și picioarele unei persoane și le pot face să putrezească - un fenomen sumbru care i-a adus xilazinei porecla de medicament „zombi”. În cele din urmă, țesutul mort trebuie amputat.

Utilizarea xilazinei pe piața ilegală a drogurilor a fost detectată pentru prima dată în Puerto Rico la începutul anilor 2000 și de atunci a fost raportată în America de Nord. 

Xilazina, autorizată ca sedativ şi analgezic veterinar din 1972 de Agenţia Americană a Medicamentelor (FDA), nu este aprobată în afara utilizării la animale. La om, consumul său poate încetini respiraţia şi ritmul cardiac la niveluri periculoase şi poate provoca infecţii ce riscă să ducă la amputarea de membre.

Între 2020 şi 2021, detectarea xilazinei de către Agenţia Antidrog din SUA (DEA) a crescut cu aproape 200% în sudul ţării şi cu peste 100% în vest. 

În aprilie, SUA au anunţat că desemnează xilazina drept „ameninţare emergentă”. În februarie, autorităţile sanitare americane au emis o „alertă la import” pentru a controla mai bine livrările de xilazină, astfel încât să existe garanţia că ele sunt destinate în mod eficient utilizării în scopuri veterinare. 

Ce este xilazina

În orașele americane, o persoană moare din cauza unei supradoze la fiecare cinci minute. Tranchilizantul pentru animale, numit xilazină, a pătruns pe piața drogurilor care se vând la colțul străzii, creând și mai multă dependență, uimind autoritățile și provocând răni atât de severe încât uneori necesită amputarea. Peste 70.000 de persoane mor deja în fiecare an din cauza opioidului fentanil.

Drogul este amestecat acum cu ceva încă și mai letal care le putrezește pielea consumatorilor. Drogul „tranq”, căruia i se mai spune și „drogul zombie”, reprezintă un amestec de fentanil, opioidul care i-a decimat pe tinerii americani, și un sedativ pentru cai și vaci, numit xilazină.

Se vinde pe străzi în schimbul a câțiva dolari pentru o punguță. Traficanții de droguri știu că dacă amestecă xilazina cu fentanilul drogul rezultat devine mai puternic.

„Drogul zombie” provoacă răni care pot necesita amputarea membrelor. În afară de starea de semiconștiență pe care o induce drogul, acesta mai provoacă și putrezirea pielii. Răni deschise apar într-o crustă solzoasă de țesut mort, numită escară, iar dacă sunt lăsate netratate pot duce la amputarea membrelor afectate.  

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri