După 20 de ani, Zagrebul are un nou primar după ce fostul edil, considerat un „dinozaur politic”, a murit

Data publicării:
tomislav tomasevic
Tomislav Tomasevic este noul primar al Zagrebului, după ce capitala Croației a fost condusă timp de peste 20 de ani de aceeași persoană, Milan Bandic, care a decedat în februarie 2021 Foto: Profimedia

Tomislav Tomasevic, candidatul unei coaliţii stânga-ecologişti, a fost ales duminică primar al Zagrebului, învingându-l în turul al doilea pe rivalul său de dreapta, cântărețul de folk Miroslav Skoro. El îi va urma astfel în funcţie lui Milan Bandic, care, deși acuzat de corupție, a fost edil al capitalei Croației timp de peste 20 de ani, până când a murit, în februarie, în urma unui infarct, relatează France-Presse, citată de Agerpres.

Tomislav Tomasevic a obţinut peste 65% din voturi în turul al doilea. El a mai candidat pentru primărie în 2017, dar atunci nu a obţinut decât 4% din voturi.

Tomasevic este văzut ca un reprezentant al unei noi generaţii de politicieni, fără legătură cu niciunul dintre cele două partide care domină de trei decenii politica din Croația, cel mai nou stat al Uniunii Europene. De la desprinderea Croaţiei de Iugoslavia în 1991, puterea a oscilat între partidul conservator HDZ, aflat la putere, şi social-democraţi, care în prezent sunt în opoziţie.

Cine este Tomislav Tomasevic

Tomislav Tomasevic, în vârstă de 39 de ani, și-a făcut campanie cu promisiunea că va elimina clientelismul şi „caracatiţa corupţiei” din capitală. El s-a angajat să facă din Zagreb un oraș „mai verde, mai echitabil, mai eficient şi mai transparent”.

Coaliţia condusă de partidul său Mozemo („Noi putem”, titulatură care preia sloganul lui Barack Obama „We Can”- n.r.) a câştigat în urmă cu două săptămâni 23 din cele 47 de locuri din consiliul municipal. Mozemo a intrat pentru prima dată în Parlament la alegerile legislative de anul trecut, iar Tomasevic era proaspăt deputat, ceea ce îi face pe unii să sublinieze lipsa lui de experienţă politică.

Una dintre principalele sale provocări va fi reconstrucţia oraşului vechi, grav afectat de cutremurul din martie anul trecut, căruia în decembrie i s-au mai adăugat o serie de seisme.

Primar până la moarte

Fostul edil, Milan Bandic, a fost un politician controversat, cu un traseu presărat de scandaluri, anchete de presupusă corupţie şi de procese. Cu toate acestea, el fusese ales de șase ori primar al Zagrebului. 

Născut în 1955 la Grude (Bosnia şi Herţegovina), era primar al Zagrebului din anul 2000, cu o scurtă întrerupere în 2002, când a fost constrâns să-şi părăsească postul după ce a condus în stare de ebrietate şi a fugit de la locul accidentului.

A fost membru al Partidului Social-Democrat până în 2009, când a fost dat afară din această formaţiune.

În 2018 a fost achitat într-un proces pentru abuz de putere, în care parchetul îl acuza că a permis grupului „În numele familiei”, susţinut de puternica biserică catolică croată, să-și instaleze standuri pe străzi fără a plăti vreo taxă către Primărie.

Bandic a trebuit să facă faţă şi unui proces pentru corupţie, împreună cu 16 colaboratori, acuzaţi de deturnarea a circa 3 milioane de euro din bugetul Capitalei.

A murit în plină pandemie, la sfârșitul lunii februarie 2021, în urma unui infarct. În ciuda restricțiilor care limitau la 25 numărul maxim de participanţi la funeralii, câteva mii de oameni s-au adunat la cimitir pentru a-şi lua adio de la el.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri