Economia americană, în picaj accelerat. A fost înregistrat un record nemaivăzut al șomajului - 3,3 milioane de șomeri într-o săptămână

Data publicării:
criză economică coronavirus
Foto: Profimedia

Un număr record de americani au făcut cerere de intrare în șomaj săptămâna trecută, în condițiile în care companiile se închid pentru a încetini răspândirea coronavirusului, relatează CNN.

Numărul de cereri de șomaj a crescut cu 3.28 milioane în săptămâna care se terminat în 21 martie, conform Departamentului pentru Muncă al guvernului american. Este cel mai mare număr de cereri de șomaj din istorie, de când departamentul a început să monitorizeze și să stocheze informațiile în 1967.

Recordul precedent a fost de 695.000 de astfel de cereri în săptămâna care se încheiat în 2 octombrie 1982. Majoritatea comparațiilor la nivel istoric sunt inadecvate, însă. Cea mai bună comparație ar fi cu perioade de dezastru, precum situația ipotetică în care un uragan puternic ar lovi fiecare stat din Uniune pe o perioadă de mai multe săptămâni, este de părere Daniel Zhao, economist.

Creșterea dramatică a cazurilor de infectare cu coronavirus în Statele Unite reprezintă principalul factor pentru care șomajul a crescut la asemenea nivel. Înaintea pandemiei, cererile de șomaj se înregistrau în număr de aproximativ 200.000 pe săptămână. În ultimele săptămâni însă, pandemia a închis un număr record de firme, în condițiile în care țara se străduiește să limiteze răspândirea virusului. Pentru multe dintre acestea, închiderea înseamnă și concedierea angajaților.

Ca rezultat, economiștii se așteaptă la continuarea acestei creșteri masive a șomajului în săptămânile care urmează. Economiștii estimează că până la vară, 14 milioane de muncitori își vor fi pierdut locurile de muncă din cauza crizei coronavirusului. Este, de asemenea, de așteptat ca economia americană să intre în recesiune în al doilea sfert al anului, dar să își revină spre finalul anului.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri