Elon Musk stârnește furie în Taiwan cu noi declarații controversate: „Nu este de vânzare!”

Data publicării:
elon musk
Elon Musk stârnește furie în Taiwan cu noi declarații controversate: „Nu este de vânzare!” Foto: Profimedia

Taiwanul „nu este de vânzare”, a declarat ministrul de externe al insulei, într-o replică dură la adresa lui Elon Musk, care a afirmat că Taiwanul este parte integrantă a Chinei, miliardarul implicându-se din nou în problema spinoasă a relaţiilor dintre Beijing şi Taipei, relatează Reuters.

Elon Musk, proprietarul platformei sociale X, al companiei de automobile electrice Tesla şi al reţelei de sateliţi Starlink, a făcut aceste comentarii la conferinţa All-In din Los Angeles, încărcată pe YouTube în această săptămână.

„Politica lor (a Beijingului) a fost de a reunifica Taiwanul cu China. Din punctul lor de vedere, poate că este analog cu Hawaii sau ceva de genul acesta, ca o parte integrantă a Chinei care, întâmplător, nu face parte din China, mai ales pentru că (...) Flota americană din Pacific a oprit orice fel de efort de reunificare prin forţă”, a spus Elon Musk.

Miercuri seara, ministrul taiwanez de externe Joseph Wu i-a răspuns lui Musk printr-o postare pe X în care a spus că speră că miliardarul i-ar putea cere Chinei să „deschidă X pentru poporul său”. China blochează X, alături de alte reţele sociale occidentale importante, precum Facebook.

„Poate că el crede că interdicţia este o politică bună, la fel ca şi oprirea Starlink pentru a zădărnici contraatacul Ucrainei împotriva Rusiei”, a adăugat Wu, referindu-se la faptul că Musk a refuzat anul trecut o cerere ucraineană de a activa reţeaua sa de sateliţi Starlink în oraşul port Sevastopol din Crimeea pentru a ajuta la un atac asupra flotei ruseşti de acolo.

„Ascultaţi, Taiwanul nu face parte din RPC şi cu siguranţă nu este de vânzare!” a declarat Wu, folosind acronimul pentru Republica Populară Chineză.

Guvernul ales în mod democratic al Taiwanului respinge cu fermitate pretenţiile de suveranitate ale Chinei şi spune că doar poporul taiwanez poate decide viitorul său.

Nu este însă prima dată când Musk, a cărui companie Tesla are o fabrică mare în Shanghai, supără Taiwanul. În octombrie anul trecut, el a sugerat că tensiunile dintre China şi Taiwan ar putea fi rezolvate prin cedarea unui anumit control din partea Taiwanului către Beijing, ceea ce i-a atras o mustrare la fel de puternică din partea Taipeiului.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri