Emmanuel Macron își amână vizita programată în Germania din cauza violențelor din Franța. Steinmeier: „Înțelegem pe deplin situația”

Data publicării:
presedintele frantei, emmanuel macron
Președintele Franței, Emmanuel Macron, își amână vizita programată în Germania, ca urmare a violențelor din Franța. FOTO: Profimedia Images

Președintele Franței, Emmanuel Macron, își amână vizita programată în Germania, ca urmare a violențelor din Franța. Aceasta urma să fie prima vizită de stat în Germania a unui președinte francez din ultimii 23 de ani și ar fi trebuit să dureze trei zile, potrivit BBC.

Președinția germană a anunțat că „președintele francez Macron a vorbit sâmbătă la telefon cu președintele german Frank-Walter Steinmeier și l-a pus la curent cu situația din țara sa. Președintele Macron a solicitat amânarea vizitei de stat planificate în Germania”.

Steinmeier „regretă anularea și înțelege pe deplin situația din țara vecină”, se arată în comunicat.

Haosul larg răspândit a continuat în toată Franța pe parcursul nopții trecute, la câteva zile de la uciderea de către polițiști a tânărului de 17 ani Nahel M. Până seara, în jur de 470 de oameni fuseseră arestați, anunța ministrul de interne francez, Gerald Darmanin.

Totuși, oficialul insistă că a existat o „micșorare” a intensității violențelor peste noapte după mobilizarea a 45.000 de polițiști și jandarmi în toată țara. În ciuda susținerilor ministrului, însă, există informații că violențele au continuat la aceeași intensitate în țară – autoritățile regionale au suspendat transportul public de noapte în mare parte din țară, iar pentru domolirea tensiunilor a intervenit inclusiv fotbalistul Kylian Mbappe.

Haosul din Franța s-a răspândit și în Belgia vecină, acolo unde s-au făcut zeci de arestări peste noapte – la Bruxelles s-au făcut 100 de arestări, a scris presa franceză. În același timp, în Guiana Franceză, teritoriu al republicii din America de Sud, violențele au erupt cu aceeași intensitate precum cea din Europa.

Poliţia a efectuat 994 de arestări în toată Franţa, o cifră record, în timpul unei a patra nopţi de violenţe, de o intensitate totuşi „mai mică” decât în noaptea precedentă, a anunţat sâmbătă Ministerul de Interne, informează agenţiile France Presse şi DPA, preluate de Agerpres.

Marsilia, al doilea oraş ca mărime din sudul Franţei, a trecut printr-o noapte agitată, ceea ce l-a determinat pe ministrul de interne Gerard Darmanin să trimită acolo întăriri. Poliţia a raportat deja 88 de arestări în jurul orei 2:00 (0:00 GMT) de la începutul serii, grupuri de tineri adesea mascaţi şi „foarte mobile”.

Sâmbătă dimineaţă, numărul arestărilor a fost aproape de 1.000, un nivel mai ridicat decât în nopţile precedente când poliţia a interpelat 900 de persoane.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri