Live Text Franța arde. Primarul din Lyon cere întăriri. Haos și jafuri în Marsilia. O treime dintre cei arestați sunt minori

Data actualizării: Data publicării:
Polițiști privesc spre un incendiu în Franța
Franța este zguduită de proteste violente soldate cu lupte de stradă, distrugeri și mii de arestări: Foto: Profimedia

Haosul larg răspândit a continuat în toată Franța pe parcursul nopții trecute, la câteva zile de la uciderea de către polițiști a tânărului de 17 ani Nahel M. Sâmbătă, autoritățile franceze s-au pregătit pentru un nou val de revolte după înmormântarea discretă a lui Nahel. Primarul din Lyon a cerut întăriri, în timp ce în Marsilia magazinele au fost jefuite. Aproape 1.300 de persoane au fost arestate, dintre care o treime sunt minori. Haosul din Franța s-a răspândit și în Belgia vecină, acolo unde s-au făcut zeci de arestări peste noapte – la Bruxelles s-au făcut 100 de arestări, a scris presa franceză. În același timp, în Guiana Franceză, teritoriu al republicii din America de Sud, violențele au erupt cu aceeași intensitate precum cea din Europa.

Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images

37 de persoane arestate în Paris după ce s-au găsit arme la perchizițiile corporale

ACTUALIZARE 00:45 - Poliția din Paris anunță că a arestat 37 de persoane care au fost prinse „purtand o armă”, potrivit BBC.

Reprezentanții Poliției Capitalei au declarat că arestările s-au făcut după 375 de percheziții corporale pe stradă.

Autoritățile din Paris au oprit circulația autobuzelor și tramvaielor după ora 21:00, pentru a doua noapte consecutivă.

Și proprietarii de afaceri de pe emblematicul Champs-Élysées au fost văzuți baricadându-și sediile în încercarea de a proteja magazinele în timpul revoltei.

Premierul francez va merge în sala de comandă a operațiunilor poliției naționale

ACTUALIZARE 23:50 - Premierul francez Elisabeth Borne a anunțat că merge sâmbătă seara în sala de comandă a poliției naționale de la Ministerul de Interne, transmite agenția de presă AFP, citată de BBC.

Ea se va deplasa apoi sediul poliției din Paris pentru a urmări operațiunile de menținere a ordinii, relatează presa.

Gaze lacrimogene folosite la noile tensiuni între poliție și protestatari, în Marsilia. Poliție tactică de specialitate trimisă suplimentar

ACTUALIZARE 22:17 - Poliția încearcă să disperseze mulțimile în Marsilia, unde au fost dislocați ofițeri suplimentari.

Videoclipurile care circulă pe rețelele sociale arată grupuri de polițiști îmbrăcați în echipament antirevoltă - unii purtând scuturi - care se deplasează prin centrul orașului, în unele cazuri alergând.

Forțele speciale au folosit gaze lacrimogene. La rândul lor, demonstranții au putut fi văzuți aruncând cu proiectile fumigene în ofițeri.

În Marsilia au ajuns trupe antirevoltă suplimentare, ca răspuns la solicitările oficialilor de acolo.

Aceste întăriri vor include membri ai unității tactice de elită GIGN (Groupe d'intervention de la Gendarmerie nationale), relatează presa BFMTV, citând poliția regională.

Încă 200 de agenți din CRS - ofițerii mobili de rezervă ai Poliției Naționale Franceze - sunt și ei în drum spre oraș, a declarat ministrul de interne într-o conferință de presă.

El a spus că elicoptere și vehicule blindate sunt disponibile forțelor din Franța.

CRS 8, o unitate specializată pentru violență urbană, era deja desfășurată la Lyon.

Filmările, interzise la ceremonia funerară 

ACTUALIZARE 21:50 - Lângă gardul discret din afara cimitirului din Nanterre, o mică mulțime a așteptat astăzi cortegiul funerar al lui Nahel, tânărul ucis de polițist, relatează BBC.

Era multă tensiune între oamenii veniți să asiste și puține discuții.

Toate filmările - chiar și cu telefoane - au fost interzise: „Fără Snapchat, fără Insta”, li s-a spus celor prezenți. Mesajul către jurnaliști a fost mai dur și a sunat ca o amenințare: veniți cu o cameră pe riscul dumneavoastră.

O femeie – care nu a fost astăzi la înmormântare – a spus jurnaliștilor de la BBC că îl cunoaște puțin pe Nahel. Ea nu a vrut să îi fie făcut cunoscut numele.

Femeia spune că violența declanșată de moartea lui Nahel este inutilă: „A arde totul – școli, primării – este inutil.

„Părinții vor plăti prețul pentru tot ceea ce fac ei acum. Dacă sunt revolte, este pentru că poliția verifică actele de identitate ale tinerilor de 10 ori pe zi, este enervant”.

Tânărul Nahel a fost înmormântat în cimitirul Mont-Valérien din Nanterre

ACTUALIZARE 21:45 - Tânărul Nahel, ucis marți de un polițist în timpul unui control în trafic, a fost înmormântat sâmbătă la cimitirul Mont-Valérien din Nanterre în prezența mamei sale, a bunicii și a câtorva sute de oameni care au venit să-i aducă un omagiu.

Ceremonia s-a desfășurat „calm, în meditație”, a relatat un martor pentru AFP, adăugând că foarte mulți tineri au fost prezenți, potrivit BFMTV.

Peste 700 de magazine au fost jefuite și devastate în violenţele din ultimele zile

ACTUALIZARE 20:45 - Peste 700 de magazine din Franţa au fost jefuite și devastate în timpul violenţelor urbane declanşate marţi seară, a anunţat sâmbătă ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire.

Într-o conferinţă de presă, ministrul a precizat că 200 de puncte de vânzare cu amănuntul, 250 de tutungerii şi 250 de sucursale bancare au fost atacate, jefuite şi, în unele cazuri, arse până la temelii, iar acestora li se adaugă un număr mare de magazine de îmbrăcăminte şi articole sportive, precum şi fast-food-uri.

„După cum vedeţi, acest lucru afectează întreaga ţară, toate firmele şi toate afacerile”, a spus ministrul, adăugând că este prea devreme pentru a stabili valoarea pagubelor.

Bruno Le Maire a adăugat că primul răspuns a fost de a asigura protecţia persoanelor şi a bunurilor şi „de a restabili ordinea cât mai repede posibil”.

De asemenea, el a propus o serie de măsuri pentru a-i ajuta pe comercianţi, printre care să le ceară asigurătorilor să accelereze plata despăgubirilor şi să reducă franşizele, să le ceară băncilor să fie mai flexibile la efectuarea plăţilor, eventual să amâne plata contribuţiilor la asigurările sociale şi a impozitelor şi să prelungească cu o săptămână reducerile care au început în urmă cu doar câteva zile, potrivit News.ro.

Provocare pe rețelele sociale: „cine fură mai mult din magazine”

ACTUALIZARE 20:25 - În Marsilia, pe rețelele sociale a fost lansat „un adevărat concurs al micilor hoți - care va fura cel mai mult” din magazine.

Invitat la BFMTV, Kaouter Ben Mohamed, președintele asociației „Marseille en colère”, a denunțat aseară furturile și pagubele.

„Există o competiție a micilor hoți, care fură cel mai mult”, a spus acesta, denunțând provocarea lansată pe rețelele sociale.

30% dintre cei arestați sunt minori

ACTUALIZARE 20:05 - 30% dintre protestatarii arestați sunt minori, anunță autoritățile, relatează BFMTV.com.

Gérald Darmanin a anunțat că vârsta medie a celor arestați este de 17 ani. Printre minorii reținuți sunt „piromani de 12-13 ani”.

Numărul celor arestați a ajuns la 1.300 de persoane, inclusiv 406 la Paris.

Autoritățile din Saint-Étienne au emis sâmbătă un ordin prin care se interzice circulația minorilor neînsoțiți pe stradă. Restricția începe sâmbătă seară, începând cu ora 19:00 și se încheie duminică la ora 6 a.m.

Unitatea specială de intervenție CRS 8 va fi trimisă la Lyon

ACTUALIZARE 20:00 - Ministerul de Interne a anunțat că va trimite în această seară unitatea specială CRS 8 la Lyon, ca răspuns la cererea de „întăriri” făcută de primarul Grégory Doucet.

Această unitate de elită este formată din șaizeci de polițiști și este specializată în lupta împotriva violenței urbane.

Emmanuel Macron își amână vizita programată în Germania din cauza violențelor din Franța. Steinmeier: „Înțelegem pe deplin situația”

ACTUALIZARE 16:35 Președintele Franței, Emmanuel Macron, își amână vizita programată în Germania, ca urmare a violențelor din Franța. Aceasta urma să fie prima vizită de stat în Germania a unui președinte francez din ultimii 23 de ani și ar fi trebuit să dureze trei zile, potrivit BBC.

Președinția germană a anunțat că „președintele francez Macron a vorbit sâmbătă la telefon cu președintele german Frank-Walter Steinmeier și l-a pus la curent cu situația din țara sa.

994 de arestări după o a patra noapte de violenţe

ACTUALIZARE 13:15 Poliţia a efectuat 994 de arestări în toată Franţa, o cifră record, în timpul unei a patra nopţi de violenţe, de o intensitate totuşi „mai mică” decât în noaptea precedentă, a anunţat sâmbătă Ministerul de Interne, informează agenţiile France Presse şi DPA, preluate de Agerpres. 

Marsilia, al doilea oraş ca mărime din sudul Franţei, a trecut printr-o noapte agitată, ceea ce l-a determinat pe ministrul de interne Gerard Darmanin să trimită acolo întăriri. Poliţia a raportat deja 88 de arestări în jurul orei 2:00 (0:00 GMT) de la începutul serii, grupuri de tineri adesea mascaţi şi „foarte mobile”. 

Sâmbătă dimineaţă, numărul arestărilor a fost aproape de 1.000, un nivel mai ridicat decât în nopţile precedente când poliţia a interpelat 900 de persoane. 

Pentru a potoli violenţa, Darmanin a cerut oprirea serviciilor de autobuz la ora 21.00 şi de tramvai în toată ţara pana la noi ordine. 

La Paris însă, metroul încă mai circula. Vânzarea de artificii, canistre de benzină şi produse inflamabile şi chimice va fi interzisă. 

În oraşele mari precum Lyon, Marsilia şi Strasbourg, demonstraţiile şi evenimentele au fost interzise, a informat postul France Info. 

Preşedintele a convocat vineri o şedinţă de urgenţă. Contrar a ceea ce unii se aşteptau, Macron nu a declarat stare de urgenţă, ci a făcut un apel către părinţi să-şi ţină copiii adolescenţi departe de participarea la protestele violente. 

O treime dintre cei arestaţi joi seară erau foarte tineri, a spus vineri Macron. 

Mama băiatului ucis spune că dă vina doar pe ofițerul care l-a împușcat

ACTUALIZARE 9:35. Mama tânărului de 17 ani de origine algeriană ucis de poliţia franceză îl consideră vinovat doar pe ofiţerul care i-a împuşcat fiul.

„Nu dau vina pe poliţie, dau vina pe o singură persoană, pe cea care i-a luat viaţa fiului meu”, a spus mama lui Nahel, Mounia, la postul de televiziune France 5 într-un interviu, conform CNN.

Mounia, ca şi alţi activişti, crede că rasa fiului ei a fost un factor în uciderea lui. Presa franceză a relatat că Nahel era de origine algeriană, iar Ministerul de Externe a emis, joi, o declaraţie prin care transmite condoleanţe familiei lui Nahel.

„A văzut o faţă arabă, un copil şi a vrut să-i ia viaţa”, a spus ea, referindu-se la poliţistul care a tras cu arma.

„Uciderea tinerilor astfel, cât va dura asta?”, aa firmat ea, adăugând: „Câte mame vor fi ca mine?”

Procurorul Pascal Prache a spus că se crede că ofiţerul a acţionat ilegal utilizând arma. În prezent, el se confruntă cu o anchetă oficială pentru ucidere voluntară şi a fost plasat în arest preventiv.

Laurent-Franck Lienard, avocatul ofiţerului acuzat că l-a împuşcat pe Nahel, a declarat postului de radio francez RTL că acesta a acţionat „în conformitate cu legea”. El a susţinut că urmărirea penală a clientului său a fost „politică” şi a fost folosită ca o modalitate de a calma tensiunile violente.

El a adăugat că clientul său a fost „devastat” de moartea lui Nahel şi nu a vrut să-l omoare.

„A comis o acţiune într-o secundă, într-o fracţiune de secundă. Poate că a făcut o greşeală, justiţia va stabili”, a afirmat Lienard.

Revolta zguduie marile orașe franceze

ACTUALIZARE 9:00. Sudul orașului-port Marsilia a fost una dintre scenele principale ale confruntărilor și jafurilor din noaptea de haos de vineri, conform France24.

În jurul orei 2:00, poliția din Marsilia anunța că a făcut 88 de arestări pe timpul nopții și că majoritatea protestatarilor erau tineri, mascați, „foarte mobili”.

Un incendiu major provocat de răsculați a fost provocat într-un supermarket, conform unei surse de la poliția franceză, citată de France24.

Jafuri și confruntări între polițiști și protestatari cu glugi au avut loc și în Grenoble, Saint-Etienne și Lyon, în timp ce în regiunile vestice din Angers și Tour, grupurile de protestatari au fost mai mici.

Nici regiunea pariziană nu a fost scutită de incendii – suburbiile nord-vestice din Colombes fiind învăluite într-un miros greu de arsură, iar pompierii fiind ocupația cu stingerea mașinilor incendiate.

În Nanterre, de unde a pornit revolta, nouă oameni au fost arestați având la ei canistre de benzină și cockteiluri molotov.

În Saint-Denis, centrul administrativ a fos incendiat, iar în Val-d’Oise, primăria și secție de poliție muncipală au fost, de asemenea, incendiate și distruse parțial.

Arestări, explozii și haos

Arestările de vineri noapte au inclus și în jur de 80 de persoane din orașul sudic Marsilia, al doilea cel mai mare al Franței.

Imaginile de pe rețelele sociale au arătat o explozie care a zguduit zona portului vechi a orașului, Autoritățile locale ale orașului au anunțat că investighează cauza acesteia dar că nu cred că au existat victime.

Atacatorii din Marsilia au spart un magazin de arme de foc și au furat puști de vânătoare dar fără muniție, a transmis poliția. O persoană înarmată cu o astfel de pușcă a fost arestată, ulterior. Magazinul este, acum, păzit de polițiști.

Familia tânărului ucis a cerut jurnaliștilor și publicului să stea departe de procesiunea funerară programată pentru sâmbătă și care va avea loc la Nanterre, locul celor mai dure proteste și violențe de până acum.

Haosul și violențele au ajuns până în teritoriile Franței din America

Tensiunile din Franța s-au extins și în afara Hexagonului, în teritoriile de peste mări  ale Franței – violențe similare au avut loc și în teritoriile franceze din Caraibe.

Cele mai dure s-au petrecut în Guiana Franceză, teritoriu al republicii din America de Sud, acolo unde polițiștii au fost atacați cu arme de foc iar un glonț rătăcit a lovit un angajat guvernamental. Persoana de 54 de ani a murit, joi, la Cayenne, capitala provinciei.

Oficialii au precizat că bărbatul ucis lucra în cadrul agenției de control a țânțarilor și că se afla la balcon când a fost împușcat.

Nori groși de fum s-au ridicat deasupra cartierelor din Cayenne după incendii. Autoritățile au făcut apel la calm în condițiile în care și acest teritoriu îndepărtat se pregătește de încă o noapte de haos și violențe.

Prefectul din Guiana, Thierry Queffelec, a declarat că firmele și transportul public se vor închide mai devreme de vineri seară și a anunțat o interdicție temporară pe vânzarea și transportul de benzină pe timp de noapte.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri