Erdogan amenință că trimite trupe împotriva kurzilor din nordul Siriei: Dacă vrea Dumnezeu, îi vom elimina în curând cu soldaţii noştri

Data publicării:
wreckage a truck burnt after being hit by one of the rockets fired from northern Syria in the Karkamis district
Urme ale bombardamentelor Turtciei împotriva kurzilor din nordul Siriei. Foto: Profimedia

Turcia a continuat lanseze atacuri aeriene împotriva luptătorilor kurzi din nordul Siriei, iar preşedintele Recep Tayyip Erdogan amenință chiar cu o operaţiune terestră. Statele Unite şi Rusia îi cer să dea dovadă de reţinere.

Recep Tayyip Erdogan a ameninţat încă din luna mai cu o ofensivă în nordul Siriei, dar atacul din 13 noiembrie de la Istanbul (soldat cu şase morţi şi 81 de răniţi), atribuit de Ankara luptătorilor kurzi din PKK şi YPG, riscă să accelereze operaţiunile Ankarei.

„Survolăm teroriştii de câteva zile cu aviaţia şi dronele noastre. Dacă vrea Dumnezeu, îi vom elimina în curând cu soldaţii noştri, cu armele şi cu tancurile noastre”, a declarat şeful statului, marţi, în cadrul unui discurs în nord-estul Turciei, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Marţi seară, bombardamentele de artilerie turcă au continuat asupra oraşului Kobane din nordul Siriei, bastion al YPG-ului reluat cu sprijin occidental în 2015 din mâinile jihadiştilor aparţinând grupării Stat Islamic.

În timpul zilei, noi lovituri cu drone au vizat în special o bază comună a forţelor kurde şi a coaliţiei internaţionale antijihadiste condusă de Statele Unite, la 25 km nord de oraşul Hassake, atac soldat cu moartea a două persoane, conform forţelor kurde şi Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Cinci civili, printre care un copil, au murit la Aazaz, în provincia Alep. Trei soldaţi sirieni au murit, iar alţi câţiva au fost răniţi în bombardamentul asupra bazei aeriene Menagh, nu departe de Aazaz. Alte bombardamente au vizat un câmp petrolier din apropierea oraşului al-Qahtaniyah, nu departe de graniţa cu Turcia, potrivit unui corespondent AFP.

„Voiau să creeze un stat terorist în jurul nostru şi nu puteam să permitem acest lucru. Protejarea graniţelor şi a naţiunii noastre este responsabilitatea şi datoria noastră”, a declarat ministrul turc de interne, Süleyman Soylu.

Forţele aeriene turce au lansat duminică operaţiunea „Claw Sword”, o serie de lovituri aeriene împotriva a 89 de poziţii ale PKK şi YPG din nordul Irakului şi Siriei, care au ucis aproape 40 de persoane în Siria, OSDO.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri