Erdogan cere „măsuri concrete într-un calendar bine stabilit” din partea Suediei și Finlandei pentru a accepta aderarea lor la NATO

Data publicării:
Erdogan face declarații.
Președintele Turciei, Recep Erdogan. Foto: Profimedia Images

Erdogan spune că vrea „măsuri concrete de satisfacere a preocupărilor de securitate ale Turciei, într-un calendar stabilit” pentru a accepta aderarea la NATO a Suediei și Finlandei.

Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al preşedinţiei turce şi un apropiat al lui Erdogan, a primit delegaţiile diplomatice din cele două ţări trimise în Turcia pentru a încerca să-l convingă pe liderul turc, care se opune aderării lor la Alianţa Nord-Atlantică.

„Noi le-am spus clar interlocutorilor noştri că procesul nu poate avansa atât timp cât preocupările legate de securitate ale Turciei nu sunt satisfăcute, cu măsuri concrete şi într-un calendar stabilit”, a declarat el la finalul celor cinci ore de discuţii.

„Interlocutorii noştri au luat notă şi îşi vor informa guvernele lor. Noi vom continua convorbirile când vom primi răspunsurile lor la cererile noastre”, a mai spus Kalin.

Turcia acuză ţările nordice, în special Suedia - care are pe teritoriul său o importantă comunitate de exilaţi turci - că adăposteşte militanţi kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de guvernul turc o organizaţie teroristă. Turcia denunţă, de asemenea, prezenţa susţinătorilor clericului Fethullah Gulen, pe care îl suspectează că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

Turcia cere, în prezent, celor două ţări „să facă paşi concreţi” privind „prezenţa la nivel organizaţional, financiar şi mediatic al organizaţiilor teroriste”, a adăugat Kalin.

Purtătorul de cuvânt citat a reiterat, de asemenea, cererile Turciei privind extrădarea persoanelor având legături, potrivit ei - cu PKK şi cu mişcarea Gulenistă.

Kalin s-a declarat „optimist” cu privire la ridicarea restricţiilor impuse de Suedia exporturilor de arme către Turcia, adoptate în octombrie 2019, ca urmare a unei operaţiuni militare turce în Siria.

„Am observat o atitudine pozitivă cu privire la acest subiect”, a declarat el, apreciind că „nu este potrivit să fie impuse sancţiuni între aliaţi”.

„Nu suntem presaţi de timp. Este inacceptabil pentru noi să vedem anumite proceduri ignorate şi să grăbim lucrurile”, a adăugat Kalin.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri