Erdogan: Turcia nu va declara niciodată un armistiţiu înainte de a-şi atinge obiectivele

Data publicării:
erdogan - tccb.tr

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a respins categoric o propunere americană de a interveni pentru un armistiţiu în nordul Siriei, relatează AFP.

Şeful statului a mai spus, în declaraţii acordate cotidianului Hurriyet că intrarea armatei siriene în Minbej nu reprezintă o evoluţie "foarte negativă" pentru ţara sa, atât timp cât regiunea este golită de luptători kurzi sirieni.

"Pentru mine, intrarea regimului în Minbej nu este o evoluţie foarte, foarte negativă. De ce? Pentru că este teritoriul lor", a explicat preşedintele turc.

Erdogan şi-a reiterat refuzul la solicitările liderilor americani

„Ne spun 'să declarăm un armistiţiu'. Nu vom putea declara niciodată un armistiţiu", atât timp cât Turcia nu va fi alungat "organizaţia teroristă" de la frontieră”, le-a declarat el jurnaliştilor în avion la întoarcerea din Azerbaidjan.

„Ei exercită presiuni asupra noastră ca să încetăm operaţiunile. Avem un obiectiv clar. Nu suntem preocupaţi de sancţiuni”, a mai spus Erdogan, la şase zile după ce Turcia şi-a lansat ofensiva pentru a îndepărta de la frontiera sa kurzii din Unităţile de apărare a poporului (YPG).

Vicepreşedintele american, Mike Pence, se va întâlni joi cu Recep Tayyip Erdogan, cu obiectivul de a obţine "un armistiţiu imediat" în nordul Siriei.

Mike Pence va fi însoţit în Turcia de şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, consilierul pe probleme de securitate naţională Robert O'Brien şi de emisarul SUA pentru Siria, James Jeffrey, a informat Casa Albă. Vicepreşedintele american "va reafirma angajamentul lui Donald Trump de a menţine sancţiunile economice punitive vizând Turcia atât timp cât nu va fi găsită o soluţie", a subliniat executivul de la Washington.

"Cerem un armistiţiu", a subliniat Donald Trump care, luni, în cursul unei discuţii telefonice cu omologul său turc l-a îndemnat să pună capăt ofensivei militare din Siria.
Forţele regimului Bashar Al-Assad au început marţi să se amplaseze în anumite sectoare din nordul Siriei care le scăpau de sub control, după un acord încheiat cu autorităţile kurde vizând să contracareze ofensiva turcă.

Deşi considerate "teroriste" de Ankara, miliţiile kurde din Unităţile de apărare a poporului (YPG) sunt aliate ale Occidentului în lupta împotriva jihadiştilor din Stat Islamic, de unde şi protestele internaţionale suscitate de ofensiva turcă.

Redactare: G.M.

Sursa: Agerpres

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri