Erupția vulcanului Merapi: 11 alpiniști au fost găsiți morți pe muntele din Sumatra

Data publicării:
vulcanul merapi erupe
Erupţia vulcanului Merapi a început duminică, la ora locală 14:54. Sursa foto: captură video Facebook

Salvatorii indonezieni au găsit cadavrele a 11 alpiniști după erupția vulcanului Merapi din Sumatra de Vest. Autoritățile spun că zeci de drumeți se aflau pe „Muntele de foc” când a erupt, duminică, trei fiind găsiți în viață și cel puțin 12 fiind dați dispăruți, transmite The Guardian.

Una dintre persoanele implicate în operațiunea de salvare a declarat că trei persoane au fost găsite în viață pe vulcan și că cel puțin 12 alpiniști sunt încă dispăruți. Un alt oficial a stabilit numărul celor dispăruți la 22.

Căutarea pentru găsirea acestora a fost oprită temporar din motive de siguranță, după ce o nouă erupție, dar mai mică, de luni a determinat suspendarea căutării, a declarat Jodi Haryawan, purtătorul de cuvânt al echipei de căutare și salvare.

„Este prea periculos dacă continuăm căutările acum”, a spus el agenției de presă Reuters.

Trei persoane au fost găsite în viață

Patruzeci și nouă de alpiniști au fost evacuați din zonă luni dimineață și mulți dintre aceștia au fost tratați pentru arsuri, a spus el.

„Sunt 26 de persoane care nu au fost evacuate, am găsit 14 dintre ei, trei au fost găsiți în viață și 11 au fost găsiți morți”, a spus Abdul Malik, șeful Agenției de Căutare și Salvare Padang, într-o declarație dată duminică.

El a spus că de sâmbătă au fost în total 75 de drumeți pe munte.

Merapi a erupt duminică aruncând cenușă vulcanică ce s-a răspândit peste mai multe localități.

Două trasee de pe munte au fost închise

Două trasee de alpinism au fost închise după erupție, iar locuitorii de pe versanții Merapi au fost sfătuiți să rămână la cel puțin 3 km de gura craterului din cauza potențialei apariții a lavei vulcanice, a declarat Ahmad Rifandi, un oficial al Centrului de vulcanologie și atenuare a pericolelor geologice din Indonezia de la Postul de monitorizare Merapi.

Cu toate acestea, aproximativ 75 de alpiniști și-au început drumul pe muntele de aproape 2.900 de metri, sâmbătă. Peste 160 de persoane, inclusiv polițiști și soldați, au fost trimise pentru a-i căuta, a declarat Hari Agustian, un oficial al Agenției locale de Căutare și Salvare din Padang, capitala provinciei Sumatra de Vest.

Opt dintre cei salvați au fost duși la spital cu arsuri și unul avea un membru rupt, a spus el.

„Unii au suferit arsuri pentru că era foarte cald și au fost duși la spital”, a declarat Rudy Rinaldi, șeful Agenției de Atenuare a Dezastrelor din Sumatra de Vest. „Cei care sunt răniți au fost cei care s-au apropiat de crater.”

Autoritățile au distribuit măști locuitorilor

Echipele de salvare au lucrat toată noaptea pentru a-i aduce pe alpinişti în siguranţă, a declarat agenţia de conservare a resurselor naturale din West Sumatra.

Erupția a aruncat cenușă la peste 3.000 de metri în aer, acoperind mai multe sate și blocând lumina soarelui, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale de Management al Dezastrelor, Abdul Muhari. Autoritățile au distribuit măști și au îndemnat locuitorii să poarte ochelari de vedere pentru a-i proteja de cenușa vulcanică, a spus el.

Aproximativ 1.400 de oameni locuiesc pe versanții Merapi din Rubai și Gobah Cumantiang, iar cele mai apropiate sate se află la cinci până la șase kilometri de vârf.

Merapi, cu o înălţime de 2.891 de metri şi al cărui nume înseamnă „munte de foc”, este cel mai activ vulcan din Sumatra. Potrivit autorităţilor, acesta se află în prezent la al treilea nivel de alertă, pe o scară de la unu la patru.

Autorităţile au impus o zonă de excludere de trei kilometri în jurul craterului său.

Indonezia este situată pe „Centura de Foc” a Pacificului, unde întâlnirea plăcilor continentale provoacă o activitate vulcanică şi seismică semnificativă. Ţara are aproape 130 de vulcani activi.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri