Galerie Foto „Este Iadul pe Pământ”. Planeta arde din cauza valului de căldură extremă, iar tot mai mulți oameni mor sau ajung în spitale

Data actualizării: Data publicării:
persoane care stau in soare
Experții spun că încălzirea climei face ca aceste fenomene extreme să fie mai puternice și mai frecvente. FOTO: Profimedia Images

Sudul Europei a ajuns să ardă la propriu din cauza unui val de căldură extremă, cauzat de un fenomen meteo denumit Cerberus. Căldura toridă a lovit deja mai multe țări. Mai mulți turiști s-au prăbușit în Grecia și Italia, iar un muncitor a murit în apropiere de Milano. Potrivit meteorologilor, în perioada următoare temperaturile vor depăși 40 de grade în majoritatea zonelor de pe continent. Situația este la fel de dramatică și în SUA, care se confruntă cu o căldură sufocantă, transmite The Guardian.

Incendiile de vegetație au afectat unele zone din Croația, în apropiere de coasta Adriaticii. FOTO: Profimedia Images
Incendiile de vegetație au afectat unele zone din Croația, în apropiere de coasta Adriaticii. FOTO: Profimedia Images

Anticiclonul Cerberus a adus aer cald din Africa în Europa. Aerul cald, care reține mai multă umiditate decât aerul rece, poate duce la condiții de căldură și uscăciune în unele zone și la ploi abundente și inundații  în altele.

Încălzirea climei face ca aceste fenomene extreme să fie mai puternice și mai frecvente

Încălzirea climei face ca aceste fenomene extreme să fie mai puternice și mai frecvente, a declarat Alvaro Silva, de la Organizația Meteorologică Mondială.

„Până în 2050, aproximativ jumătate din populația europeană s-ar putea confrunta cu un risc ridicat sau foarte ridicat de stres termic în timpul verii”, a mai explicat Silva.

Planeta s-a încălzit cu 1,2 grade Celsius de la Revoluția Industrială din cauza gazelor care captează căldura, emise de combustibilii fosili și ca urmare a distrugerii naturii. În Europa, temperaturile au crescut de aproape două ori mai repede.

El Nino, un fenomen meteorologic natural, care a revenit după o pauză de trei ani, ar putea crește și mai mult temperaturile în acest an. Primele zile ale lunii iulie au fost cele mai fierbinți înregistrate vreodată de oamenii de știință.

Însă, dimensiunea rolului pe care îl joacă criza climatică poate fi evaluată doar după ce se termină un eveniment meteorologic extrem. 

Pe întreg continentul, medicii, oamenii de știință și oficialii le-au spus oamenilor să fie foarte atenți la căldură. În Spania, Crucea Roșie le-a recomandat oamenilor din apropierea incendiilor să rămână în casă și să închidă ferestrele. În Grecia, voluntarii au împărțit sticle de apă în locurile turistice, iar autoritățile au luat măsura neobișnuită de a închide pentru scurt timp Acropole pentru a proteja turiștii.

Decizia de a închide principalul sit turistic al țării timp de cinci ore, începând de la prânz, a fost luată în contextul în care guvernul a anunțat măsuri de urgență pentru a face față temperaturilor extreme. Pentru prima dată, a fost impusă o interdicție pentru persoanele care lucrează în construcții și în sectorul livrărilor în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei. În Atena, unde insulele de căldură urbană au menținut temperaturile ridicate chiar și pe timpul nopții, angajații din sectorul public și privat au fost încurajați să lucreze de la distanță. Vântul nu a oferit prea multe speranțe de răgaz, în timp ce pe insula Naxos din Marea Egee a izbucnit primul dintre numeroasele incendii de pădure.

Valurile de căldură sunt adesea numite „ucigași tăcuți”

Numărul persoanelor internate în spitale din cauza caniculei crește pe măsură ce și temperaturile sunt din ce în ce mai ridicate, a declarat José Valencia-Martín, medic și expert în sănătate publică la Spitalul Universitar Virgen del Rocio din Spania.

„Prevenirea și controlul efectelor valurilor de căldură din ce în ce mai frecvente, prelungite și intense reprezintă o provocare”, a mai spus acesta.

Valurile de căldură sunt adesea numite „ucigași tăcuți”, deoarece majoritatea deceselor nu sunt contabilizate în statisticile oficiale. O mică parte din decese sunt cauzate de insolație și deshidratare. Multe altele provin din cauza faptului că vremea caldă împiedică organismul să funcționeze normal, în special în cazul persoanelor care suferă de diverse afecțiuni.

„Fiecare dintre noi poate fi o victimă a căldurii. Nu înseamnă că aceasta ne va ucide doar dacă lucrăm pe câmp la 40 de grade. Dacă sunteți o persoană fragilă expusă la căldură, șansele de a ajunge la spital sau de a muri cresc”, a declarat Ana Vicedo-Cabrera, șefa grupului de cercetare privind clima și sănătatea de la Universitatea din Berna. 

Un studiu publicat luni arată că peste 61.000 de persoane au murit, anul trecut, în Europa, din cauza căldurii. Țările din sudul Europei, precum Italia, Spania, Grecia și Portugalia, au fost cele mai afectate. 

Pe lângă zilele caniculare record, oamenii de știință avertizează, de asemenea, asupra nopților prea călduroase pentru ca organismul să aibă timp să se refacă.

Nopțile fierbinți supun corpul la un stres termic prelungit și reduc somnul, a declarat Dominic Roye, expert în sănătate publică la Fundația de Cercetare Climatică din Madrid. 

Numărul nopților tropicale s-a dublat sau chiar triplat în majoritatea regiunilor din sudul Europei, a spus Roye, înregistrându-se minime de 30 de grade Celsius.

Orașele care au învățat să facă față căldurii au reușit să reducă numărul de decese atunci când temperaturile cresc. Unele au reușit prin construirea mai multor spații verzi, iar altele au elaborat planuri de acțiune în caz de caniculă și sisteme de avertizare timpurie pentru a pregăti cetățenii și serviciile de urgență.

Pentru a rămâne în siguranță, spun experții, oamenii ar trebui să bea apă, să evite expunerea directă la soare, să poarte haine lejere și să aplice cremă de protecție solară.

Vânturi de 90 de km/oră și ploi abundente în Marea Britanie

Temperaturile sufocante din Europa ar putea cauza vânturi de aproape 90 de kilometri pe oră și ploi abundente în Marea Britanie.

Met Office a emis o avertizare cod galben de vânt care este în vigoare în sud-vestul Angliei și în Țara Galilor până vineri seara, în timp ce o altă avertizare care acoperă zone din centrul și sudul Angliei va intra în vigoare sâmbătă dimineața.

Meteorologii avertizează populația să se aștepte la întârzieri în transportul rutier, feroviar, aerian și cu feribotul, precum și la posibile întreruperi de energie electrică, valuri mari și copaci prăbușiți.

Potrivit meteorologilor, ploile abundente și vânturile puternice așteptate sunt cauzate de fenomenul Cerberus, care a fost numit de societatea meteorologică italiană după monstrul cu trei capete care apare în Infernul lui Dante.

În ciuda ploilor abundente și a vântului, temperaturile se vor menține în jurul valorii de 10 sau 20 de grade Celsius.

Ploi puternice sunt așteptate, de asemenea, în unele părți ale Scoției în noaptea de vineri spre sâmbătă.

SUA, sufocate de caniculă

Nu numai în Europa este critică situația, din cauza caniculei, ci și în Statele Unite, mai transmite The Guardian.

Phoenix, capitala Arizonei este supranumită „Valea Soarelui”, iar locuitorii sunt obișnuiți cu căldura toridă, însă un val de căldură sufocantă a lovit orașul, iar, potrivit experților, ar putea urma 18 zile cu temperaturi de peste 43 de grade Celsius.

„Phoenix a fost întotdeauna fierbinte, dar acest lucru este altceva. Acesta este dezastrul natural din Arizona. S-ar putea să avem inundații violente, dar căldura este problema noastră”, a declarat un specialist.

Orașul a fost primul din țară care a finanțat un departament dedicat căldurii în 2021, care a lansat zeci de programe cu obiective ambițioase, inclusiv plantarea mai multor copaci, deschiderea de centre de prim ajutor și asigurarea faptului că oamenii din întreaga regiune au aparate de aer condiționat funcționale.

În ciuda muncii depuse, numărul de decese cauzate de căldură a crescut dramatic în ultimii ani, culminând cu un record de 425 de vieți pierdute anul trecut. Criza climatică înrăutățește situația, temperaturile urmând să crească și mai mult în anii următori. A fi cu un pas înainte s-a dovedit a fi o provocare dificilă și mortală.

Din ce în ce mai mulți oameni se mută în Phoenix, chiar dacă riscurile cresc, iar o populație în creștere exercită presiune asupra locuințelor și a apei, două resurse care ajută la atenuarea consecințelor cauzate de căldura sufocantă.

Cincizeci și șase la sută dintre cei care au murit din cauza căldurii, anul trecut, în comitatul Maricopa, unde se află Phoenix, nu aveau o locuință. Dintre persoanele care au murit în interior, toate locuiau în case și clădiri care nu aveau aer condiționat. În 78% dintre cazuri, aparatele de aer condiționat existau, dar nu funcționau.

Autoritățile au creat tabere pentru persoanele fără adăpost, pentru a le ajuta în perioada caniculară.

„Este iadul pe pământ. Sunt destul de rezistent, dar aceste ultime zile sunt tot ce pot suporta. Viața în acest cartier este plină de pericole și violență, dar căldura este ucigașă”, a povestit un locuitor.

Meteorologii avertizează că după Cerberus vine Charon

Valul de căldură pe care meteorologii l-au denumit Cerberus s-a extins în în sudul Europei și nord-vestul Africii și a adus temperaturi record în aceste zile.

Meteorologii italieni avertizează că după valul Cerberus urmează un altul, pe care l-au numit Charon și care va duce temperaturile iar spre 43 de grade în Roma și 47 de grade în Sardinia.

Peste 60.000 de oameni au murit în Europa din cauza căldurii, anul trecut și temerea e că actualul val de căldură ar putea provoca mult mai multe decese în această vară. Pe insula spaniolă Mallorca, linia telefonică de urgență a fost asaltată de sesizări privind cazuri de insolație.

Experții climatologi spun că perioadele cu vreme extrem de caldă devin din ce în ce mai frecvente, iar schimbările climatice duc la temperaturi record. Centrul european pentru prognozele meteo pe termen mediu a transmis că la nivel global, luna iunie a fost cea mai caldă din istorie.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri