Video Exod în estul Ucrainei, după înfrângerea din Avdiivka. Oamenii rămași în localitățile din zonă fug din calea rușilor

Data publicării:
exod ucraina
Trenuri cu oameni evacuați pleacă din estul țării, după înfrângerea usturătoare din orașul Avdiivka. Foto: Captură video Digi24

După aproape doi ani de război, istoria se repetă în Ucraina. Trenuri cu oameni evacuați pleacă din estul țării, după înfrângerea usturătoare din orașul Avdiivka, aflat în regiunea Donețk. Majoritatea locuitorilor din zonă au acceptat să fugă. Situația de pe front este de-a dreptul îngrijorătoare. Rușii atacă din toate direcțiile, iar ucrainenii nu mai au suficientă muniție. 

Avdiivka a căzut și, odată cu ea, s-au stins și speranțele că armata ucraineană ar putea opri înaintarea rușilor în regiunea Donețk. Capturarea localității din estul este cea mai mare înfrângere a Kievului, după lansarea contraofensivei din vară. Din Avdiivka nu a mai rămas aproape nimic, în timp ce ruinele din localitățile vecine încă servesc drept adăpost pentru cei câțiva oameni care încă refuză să plece. Alții, însă, și-au acceptat soarta și au plecat cu ajutorul voluntarilor.

„Au ajuns la Nevelske (n.r. în apropiere de capitala regională Donețk), mai au doar 20-30 de kilometri. Ne vor distruge și pe noi. Ați văzut cum orașele au fost șterse de pe fața pământului? Ei lovesc totul. Au fost distruse școli, au fost distruse grădinițe, a fost distrus liceul și a fost distrus colegiul. Nu a mai rămas nimic intact”, a spus o ucraineancă.

„Este imposibil de suportat ceea ce se întâmplă. Ei bombardează și distrug totul. Să aștept până ne vor distruge? M-am hotărât și plec”, mărturisește o altă femeie. 

Unii fug deja pentru a doua oară, spun voluntarii care ajută la evacuări. S-au întors când situația se stabilizase. Acum, puținii oameni care au rămas în zonă trăiesc în fiecare zi cu gândul că ar putea muri oricând.

„Orașul este bombardat constant. De când s-au apropiat, le-a devenit mai ușor să lovească. Orașul este ușor accesibil. Prima linie este la 10 kilometri distanță, chiar la 8 kilometri”, spune un ucrainean.

În gara din orașul Pokrovsk, cu bagaje și copii în brațe, familii întregi au urcat în trenul care îi va duce la loc sigur, fără să știe când sau dacă se vor mai întoarce acasă.

Cucerirea acestui oraș este cea mai mare victorie simbolică a Rusiei după eşecul contraofensivei ucrainene de vara trecută. 

Citește și: GALERIE FOTO Avdiivka, orașul-fantomă: Imagini dramatice cu ultimii locuitori care încearcă să supraviețuiască printre ruine

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri