Galerie Foto Avdiivka, orașul-fantomă: Imagini dramatice cu ultimii locuitori care încearcă să supraviețuiască printre ruine

Data actualizării: Data publicării:
ruine în Avdiivka
„Avdiivka nu mai e”. Foto: Profimedia Images

Avdiivka a devenit, practic, un oraș-fantomă, în mare parte distrus și aflat aproape în întregime în ruine, după cum se vede în cele mai recente fotografii făcute aici, la puțin timp după ce localitatea ucraineană a fost cucerită de armata rusă.

Cucerirea acestui oraș este cea mai mare victorie simbolică a Rusiei după eşecul contraofensivei ucrainene de vara trecută. Avdiivka este, astăzi, în mare parte distrusă, însă, potrivit autorităţilor locale, în oraş se mai află în jur de 900 de civili.

O femeie în vârstă vorbește cu un soldat rus în Avdiivka. Foto: Profimedia Images
O femeie în vârstă vorbește cu un soldat rus în Avdiivka. Foto: Profimedia Images

Armata ucraineană s-a retras zilele trecute din oraşul Avdiivka, după ce situaţia militară s-a deteriorat „considerabil” pentru trupele Kievului. Steagul Federației Ruse a fost deja arborat pe acoperișul principalei uzine din oraș, epicentrul unor lupte sângeroase între apărătorii ucraineni și invadatorii ruși.

Ultimii locuitori ai localității, rămași în subteran în ultimele săptămâni din cauza bătăliilor dure între apărătorii ucraineni și invadatori, au părăsit orașul duminică.

O înregistrare video arată două femei în vârstă, mamă și fiică, scoase din orașul ruinat de invazia rusă. Femeia mai în vârstă pare că nu mai poate să vadă și este ajutată să meargă. „Blestemați să fie cei care au făcut asta”. „Mamă, ești norocoasă că nu poți să vezi distrugerile astea”. „Orașul e distrus, mamă. Avdiivka nu mai e. Nu a mai rămas nimic. Orașul meu, unde m-am născut și am copilărit, s-a dus de tot. Oamenii de aici erau pașnici. Doamne, de ce ne pedepsești așa?”

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri