Exodul Wagner din exil, „marele joc” al lui Putin și Lukașenko. Unde se îndreaptă miile de mercenari ruși care pleacă din Belarus

Data publicării:
Lukașenko și Putin / trupele Wagner în timpul rebeliunii
„Putin, Lukașenko și Prigojin conduc o operațiune psihologică împotriva Occidentului cu destul de mult succes.” Colaj foto: Profimedia Images

Înțelegerea neobișnuită la care a ajuns președintele rus Vladimir Putin cu șeful Wagner, Evgheni Prigojin, ar putea deveni istorie după ce tot mai multe rapoarte indică faptul că mercenarii ruși își părăsesc bazele militare din Belarus și se îndreaptă spre alte zone de interes pentru Wagner, informează Newsweek.

De la finalul rebeliunii eșuate a lui Prigojin, mii de mercenari Wagner au fost nevoiți să plece în Belarus în schimbul amnistiei pentru actul lor de trădare. Președintele belarus Alexander Lukașenko a intermediat acordul și ar fi oferit să finanțeze prezența Grupului Wagner pe teritoriul țării sale.

Dar, în timp ce Kremlinul va continua cel mai probabil să îi folosească pe oamenii lui Prigojin în „operațiunii psihologice” împotriva NATO, surse contactate de Newsweek au spus că cea mai mare parte dintre ei va fi relocată în curând în alte părți ale lumii.

VchK-OGPU, un canal de Telegram asociat cu Wagner, a raportat miercuri că mai multe sute de luptători Wagner erau pe cale să fie transportați cu autobuzele afară din Belarus după ce Lukașenko ar fi refuzat să plătească pentru plecarea lor.

Canalul rusesc sugera că unii dintre luptători urmau să fie transferați în orașele rusești Voronej, Rostov-pe-Don și Krasnodar, precum și în Libia.

Șoigu vrea să preia operațiunile Wagner din Africa

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a transmis că rapoartele recent apărute arată că cel puțin o parte din prevederile acordului dintre Putin și Prigojin „s-au prăbușit”, ceea ce „indică faptul că Putin nu a reușit să rezolve decisiv problemele reprezentate de Prigojin și Wagner după rebeliunea Wagner din 24 iunie”.

Putin cel mai probabil nu va putea rezolva problema Wagner atâta timp cât există tensiuni între obiectivul lui Putin de a-l separa pe Prigojin de Wagner și obiectivele lui Șoigu de a se asigura că Wagner și celelalte forțe armate care luptă pentru Rusia se află sub controlul Ministerului Apărării, a mai scris ISW.

Speculațiile cum că Șoigu ar încerca să preia operațiunile militare rusești în Africa de la Wagner, dacă sunt adevărate, vor intensifica tensiunile dintre Ministerul Apărării și membrii Wagner care se întorc în Rusia din Belarus sau Africa, potrivit institutului de cercetare.

O retragere Wagner din Belarus, parțială sau totală, ar marca sfârșitul tensiunilor apărute pe flancul estic al NATO. Polonia, Lituania și Letonia și-au sporit efectivul militar de la granița cu Belarusul după sosirea trupelor Wagner, de teamă că mercenarii ar putea provoca incidente transfrontaliere sau că prezența luptătorilor ar putea provoca o întețire a valurilor de migranți cu care Minskul amenință Europa.

„Nimeni nu știe încă”, a spus Franak Viacorka, consilierul politic principal al liderului opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil, despre plecare trupelor Wagner. „În următoarele 2-4 săptămâni lucrurile vor fi mai clare. Informațiile noastre ne spun că vor pleca în misiuni în Africa. Dar Putin și Lukașenko vor folosi Wagner ca să amenințe Lituania și Polonia.”

„Asta este exact ceea ce își doresc”, a mai spus Viacorka. „În loc de susținerea Ucrainei, acum toate discuțiile în NATO sunt despre apărarea graniței. Putin, Lukașenko și Prigojin conduc o operațiune psihologică împotriva Occidentului cu destul de mult succes.”

„Din informațiile noastre, Grupul Wagner va fi cel mai probabil folosit pentru niște mici provocări. Nu sunt destui oameni pentru o invazie serioasă. Totul face parte din marele lor joc”, a explicat Viacorka.

Rusia va fi primul punct de oprire al mercenarilor Wagner

O mică parte din trupele lui Prigojin ar putea rămâne în Belarus unde vor antrena milițiile lui Lukașenko și alte unități militare, potrivit lui Samuel Ramani, cercetător al institutului British Royal United Services.

„Nu este de prea mare folos, dintr-o perspectivă strategică, pentru Wagner să rămână în Belarus acum”, a spus Ramani. „Este normal să își dorească să se ducă în altă parte. Iar Rusia va fi primul lor punct de oprire.”

Următorul pas pentru luptătorii Wagner va fi să întărească prezența Rusiei în Africa, potrivit lui Ramani. „Poate că o să înceapă în Libia, poate că aceste forțe vor încerca să intre în Niger.”

Ramani a spus că unii dintre mercenari ar putea fi „dezactivați” pentru ca, la un moment dat, să se întoarcă pe linia frontului din Ucraina. „Alții vor fi ținuți în așteptare în caz că se va deschide un nou teatru de operațiuni în care vor decide să se implice.”

Wagner desfășoară misiuni în mai multe țări africane. În Libia, grupul luptă alături de generalul Khalifa Haftar și trupele sale care continuă luptele începute odată cu izbucnirea războiului civil. În Sudan, forțele Wagner controlează mine și centre de procesare al aurului.

În Republica Centrafricană, trupele Wagner l-au ajutat pe președintele Faustin-Archange Touadera să câștige încă un mandat. În Mali, mercenarii au venit să umple un gol de putere rămas în urma retragerii trupelor franceze.

„Sudan este probabil teatrul [de operațiune] unde vor fi trimiși acum”, a mai spus Ramani, Wagner putând profita de conflictul dintre rebeli și armată pentru a pune mâna pe resursele de aur ale țării.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri