Sari la conținut

Expert: "Să nu ne speriem când vom vedea afișe cu imaginea României fasciste care a cotropit Republica Moldova"

Alegerile din toamnă de la Chişinău vor fi cruciale, consideră jurnalistul şi analistul de politică externă Sebastian Rusu, într-un interviu acordat Europunkt.ro. Acesta consideră că, printre altele, forţele pro-ruse "vor exploata electoral tema unionismului în campanie" şi face câteva predicţii.

Parlamentul de la Chisinau, Republica Moldova - - wikipedia

Foto: Wikipedia

"Declarațiile de unire constituie elementul central în baza cărora politicienii partidelor pro-ruse din Republica Moldova își vor construi campania electorală pentru electoratul acestora țintă și aici mă refer la cetățenii moldoveni de origine rusă, cât și la cei cu nostalgia gloriosului trecut sovietic în suflet. Să nu ne speriem când vom vedea afișe cu imaginea României fasciste care a cotropit Republica Moldova în 1941 sau cu te miri ce marote de factură nkvd-istă la adresa Bucureștiului. PSRM și PCRM vor exploata electoral tema unionismului în campanie și totodată vor trebui să facă față și formațiunii politice a lui Renato Usatâi pe segmentul electoral cu opțiuni pro-ruse", explică jurnalistul Sebastian Rusu, într-un itnerviu pentru Europunkt.ro.

Expert în cadrul Asociației Europene de Studii Geopolitice și Strategice ”Gheorghe I. Brătianu”, acesta mai arată că, referitor la alegerile parlamentare din toamnă, de la Chişinău, "este greu de dat un pronostic". Consideră, însă, obligatoriu ca "forțele pro-europene și cele pro-unioniste trebuie să se coalizeze pentru a putea obține un scor bun în alegeri". Ar fi o "catastrofă geopolitică" scenariul în care "forțele pro-ruse să câștige în toamnă guvernarea", mai adaugă acesta.

Interviul pe larg AICI.

Pe aceeași temă