Experți: Dictatorul „de mâna a doua” Lukașenko l-a umilit pe Putin când s-a lăudat că a salvat Moscova de revolta lui Prigojin

Data publicării:
lukasenko zambeste in timp ce putin se uita la el
Experți: Dictatorul „de mâna a doua” Lukașenko l-a umilit pe Putin când s-a lăudat că a salvat Moscova de revolta lui Prigojin. Foto: Profimedia

Președintele Belarusului, Aleksander Lukașenko, un dictator de mâna a doua și aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, s-a lăudat a salvat Moscova de revolta grupului de mercenari Wagner, „umilindu-l” astfel pe liderul rus, care nu a reușit de unui singur să înăbușe rebeliunea, spun experții citați de Business Insider.

După ce luptătorii Wagner au preluat controlul asupra orașului Rostov-pe-Don sâmbătă dimineața, și-au continuat marșul spre nord, spre Moscova, unde poliția și FSB s-au mobilizat pentru a apăra Kremlinul. Luptătorii Wagner au doborât în drumul lor mai multe avioane militare rusești. Dar, în timp ce luptătorii săi se apropiau de capitala Rusiei, Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari, a anulat rebeliunea, în urma unui acord încheiat cu Kremlinul, soldat cu exilul său în Belarus.

Negocierile au fost intermediate de Lukașenko. Președintele bielorus a oferit apoi o relatare detaliată – și, uneori, delirantă– despre discuțiile pe care le-a avut atât cu Putin, cât și cu Prigojin.

Potrivit versiunii lui Lukașenko, Putin l-a sunat sâmbătă și i-a spus că nu a reușit să ia legătura cu Prigojin, dar acesta a răspuns imediat când a fost sunat de Lukașenko ceva mai târziu.

Lukașenko a spus că prima discuție cu Prigojin a fost plină de înjurături, dar a dat rezultate. Dictatorul bielorus a mai spus că a instruit presa „să nu facă din el un erou” pentru că a reușit să calmeze situația. La un moment dat, Lukașenko a spus că chiar l-a convins pe Putin să nu-l asasineze pe Prigojin.

Relatarea lui Lukașenko sugerează că liderul bielorus „a mediat cu succes o criză în interiorul cercului lui Putin, ceea ce Putin însuși nu a reușit”, au scris experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul la Washington. Intervenția lui Lukașenko a fost probabil o încercare de a arăta Kremlinului că el poate „opera cu succes și independent în politica rusă”, au spus experții.

Faptul că Lukașenko se laudă că are capacitatea de a manipula polii de putere din cercul cel mai apropiat al lui Putin este umilitor pentru președintele rus, indiferent dacă este sau nu adevărat. Faptul că Putin nu a contestat versiunea lui Lukașenko și i-a mulțumit public este și mai umilitor”, spun experții.

La începutul acestei săptămâni, Putin i-a mulțumit lui Lukașenko pentru contribuția sa la oprirea rebeliunii Wagner, despre care oficialii occidentali spun că scoate la lumină fisuri grave în conducerea militară a Rusiei și subminează autoritatea Kremlinului.

Mai mult, rolul Belarusului, care a sprijinit invazia rusă în Ucraina și este considerat un stat-marionetă al Rusiei, nu s-a încheiat doar cu negocierile pentru încetarea revoltei. Putin a spus că luptătorii Wagner au opțiunea de a pleca în Belarus pentru a fi alături de Prigojin, pot reveni la viața civilă în Rusia sau pot intra în armata rusă, semnând contracte cu Ministerul apărării.

Nu se știe clar câți mercenari au decis să fugă în Belarus, dar unele relatări din presă sugerează că acolo se construiesc tabere pentru luptătorii exilați.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri