Live Text Trupele ruse sunt în defensivă în sudul Ucrainei, dar atacă în est. Kievul confirmă că a atacat un depozit de muniții din Crimeea

Data actualizării: Data publicării:
Screenshot 2023-07-22 163455
Un depozit de muniții din Crimeea ar fi fost atac cu drone. Foto: captură video Anton Gherașenko/ Twitter

Trupele ruse se află în cea mai mare parte în defensivă în partea de sud a frontului din Ucraina, în celelalte sectoare ale frontului reuşesc să desfăşoare acţiuni ofensive. În Crimeea, un atac care a fost lansat de armata Kievului a distrus un depozit de muniții și a forțat evacuarea oamenilor aflați pe o rază de 5 km din zonă. Traficul rutier pe podul Kerci care leagă Rusia de Crimeea a fost suspendat temporar. Între timp, guvernatorul regiunii ruse Belgorod a acuzat Ucraina că ar fi folosit vineri muniție cu dispersie într-un atac asupra unui sat, dar că nu au fost înregistrate victime.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Zelenski vrea ca Consiliul NATO-Ucraina să se reunească pentru a discuta despre cerealele din Marea Neagră

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskii, a declarat sâmbătă că i-a cerut șefului NATO să convoace o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta despre securitatea în Marea Neagră, în special despre funcționarea unui coridor pentru exporturile de cereale ucrainene, potrivit Reuters.

Rusia s-a retras săptămâna aceasta din acordul privind coridorul de cereale susținut de ONU, afirmând că țările occidentale au ignorat cererile sale de a asigura exporturile de alimente și îngrășăminte ale Moscovei. Rusia a declarat că navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene din Marea Neagră ar putea fi considerate ținte militare.

În discursul său video, Zelenski a declarat că i-a cerut secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei convorbiri telefonice, să convoace Consiliul, care a fost înființat la summitul NATO din această lună.

„În cooperarea noastră, am trecut la un nivel nou, mai avansat, Consiliul NATO-Ucraina, iar acest mecanism poate avea un impact. I-am propus lui Jens ca acest Consiliu să fie convocat fără întârziere pentru consultări relevante în caz de criză. Reuniunea va avea loc în zilele următoare. Putem depăși criza de securitate din Marea Neagră”, a spus Zelenski.

Kievul confirmă că a efectuat atacuri în Crimeea

Tot sâmbătă, armata ucraineană a confirmat că a atacat „infrastructuri militare” ruseşti în peninsula anexată Crimeea, după ce în zona centrală a acesteia a explodat în cursul dimineţii un depozit rusesc cu muniţii în urma a ceea ce oficialii proruşi locali afirmă că a fost un atac ucrainean cu drone, transmite CNN, citată de Agerpres.

„Lovitura asupra instalaţiilor militare în teritoriul temporar ocupat al Crimeii a fost efectuat de trupele ucrainene”, a declarat agenţiei France Presse o sursă internă din cadrul armatei ucrainene, care a vorbit cu condiţia anonimatului. Explozia acelui depozit de muniţii a determinat autorităţile locale proruse să evacueze populaţia pe o rază de cinci kilometri şi să întrerupă traficul feroviar.

Această nouă acţiune a armatei ucrainene survine la cinci zile după atacul executat cu drone acvatice de suprafaţă asupra podului Kerci, care leagă peninsula Crimeea anexată şi Rusia continentală, o secţiune rutieră a podului fiind astfel serios avariată.

Trupele ruse sunt în defensivă în sudul Ucrainei, dar atacă în est

În timp ce trupele ruse se află în cea mai mare parte în defensivă în partea de sud a frontului din Ucraina, în celelalte sectoare ale frontului reuşesc să desfăşoare acţiuni ofensive, potrivit actualizărilor privind evoluţia conflictului oferite sâmbătă de armata ucraineană, de lideri regionali ucraineni şi bloggeri militari ruşi, transmite CNN, citată de Agerpres.

În special în regiunea Lugansk din estul Ucrainei trupele ruse par să le fi pus pe cele ucrainene clar în defensivă. Aceasta în timp ce armata ucraineană îşi prioritizează resursele şi eforturile în partea de sud, în cadrul contraofensivei lansate la începutul lunii iunie pentru a elibera teritoriile ocupate de armata rusă. Kievul are deocamdată ca prim obiectiv străpungerea frontului în sud şi atingerea Mării Azov pentru a separa trupele ruse şi a le tăia coridorul terestru spre Crimeea.

Aproape lipsită de sprijin aerian, în timp ce armata rusă îşi foloseşte avioanele şi elicopterele de atac, armata ucraineană a recuperat deocamdată doar circa 200 de kilometri pătraţi de teritoriu, cu preţul unor pierderi semnificative, inclusiv de echipamente occidentale (tancuri, blindate, obuziere etc.), şi se loveşte de rezistenţa trupelor ruse dispuse pe mai multe linii defensive fortificate şi protejate de câmpuri dense de mine.

Potrivit bloggerului militar rus Rybar, trupele ruse au obţinut câştiguri teritoriale în regiunea ucraineană nord-estică Harkov, de unde fuseseră expulzate de armata ucraineană în urma unei ofensive-fulger toamna trecută. Hărţile DeepStateMap.Live, care arată evoluţia liniilor de front, sugerează de asemenea progrese teritoriale ruseşti modeste în respectiva zonă.

În acest timp, în zona mult disputatului oraş Bahmut din provincia estică Doneţk ocupat de ruşi trupele ucrainene încearcă în continuare să ocupe înălţimile din jurul localităţii, dar câştigurile sunt minore şi dificil de apărat.

Explozii în Crimeea 

Un presupus atac ucrainean asupra Crimeei ar fi determinat autoritățile să evacueze persoanele aflate pe o rază de 5 km de la locul loviturilor, unde un depozit de muniții ar fi fost atacat, potrivit The Guardian. 

Traficul rutier pe podul care leagă Rusia de peninsula Crimeea a fost suspendat pentru scurt timp mai devreme, pe fondul atacului. Aceasta a avut loc după ce guvernatorul regiunii, instalat de Rusia, a declarat că au fost vizate instalații de infrastructură din districtul Krasnogvardeiski. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Zelenski spune că podul lui Putin din Crimeea este o țintă legitimă pentru Ucraina: „Aduce război, nu pace. Trebuie neutralizat” 

Volodimir Zelenski spune că podul Kerci, construit de ruși, și care leagă Crimeea ocupată de teritoriul Rusiei, este o țintă militară legitimă pentru apărătorii ucraineni pentru că „aduce război și nu pace”. 

Explozii produse, luni, pe acest pod peste strâmtoarea Kerci au ucis doi civili şi au scos din funcţiune o parte din secţiunea sa rutieră, care redevenise operaţională abia recent, după ce fusese grav avariată în urma unui atac similar din octombrie. 

Podul peste strâmtoarea Kerci - cu două secţiuni, rutieră şi feroviară, construit şi dat în exploatare de Rusia în 2018 - nu este doar o „rută logistică”, a declarat Zelenski, într-un discurs susţinut prin videoconferinţă la Conferinţa de securitate Aspen din SUA. 

Citește continuarea AICI.

8 civili morți după atacurile nocturne ale rușilor în 11 regiuni ucrainene 

Atacurile rusești asupra a 11 regiuni din Ucraina în cursul nopții au ucis cel puțin opt civili și au rănit alții, au declarat autoritățile. 

AP, preluată de The Guardian, relatează că biroul procurorului regional din regiunea Donețk a declarat că cel puțin 4 persoane, inclusiv un cuplu căsătorit, au fost ucise în timp ce forțele rusești au bombardat aseară așezarea Niu-York, la sud de orașul Bahmut - locul celei mai lungi și sângeroase bătălii din timpul războiului până când a căzut în mâinile Moscovei în luna mai. Alți trei locuitori din Niu-York au fost spitalizați. 

În această dimineață, ministerul de interne ucrainean a declarat că doi civili au murit când forțele rusești au lovit aseară Kostiantinivka, un oraș din regiunea Donețk, cu mai multe lansatoare de rachete. Într-o postare pe canalul său oficial de Telegram, ministerul a precizat că un alt civil a fost rănit în același atac, care a distrus, de asemenea, 20 de case, mașini și o conductă de gaz. 

De asemenea, două persoane au fost ucise în apropiere de orașul Cernihiv din nordul țării, la aproximativ 100 km de granița cu Rusia, în timp ce rachete de croazieră rusești au distrus centrul cultural local și au avariat blocuri de apartamente, a raportat sâmbătă dimineața administrația militară regională. Aceasta nu a precizat ora exactă a atacului, spunând doar că acesta a avut loc în ultimele 24 de ore. 

Guvernatorul rus din Belgorod a acuzat Ucraina de utilizarea muniţiilor cu dispersie asupra unei localităţi de la frontieră 

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, de la graniţa cu Ucraina, a acuzat Kievul sâmbătă de bombardarea cu o zi înainte a satului Juravliovka cu muniţii cu dispersie, dar că nu s-au înregistrat victime sau pagube, potrivit AFP şi Reuters, preluate de Agerpres. 

„În regiunea Belgorod, 21 de tiruri de artilerie şi trei cu muniţie cu dispersie trase dintr-un lansator de rachete multiplu de către armata ucraineană asupra satului Juravliovka”, a declarat Viaceslav Gladkov pe Telegram. 

Reuters nu a reuşit să verifice în mod independent declaraţiile guvernatorului rus pe care le-a făcut pe contul său din Telegram, fără a oferi dovezi vizuale. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei. 

Ucraina a primit bombe cu dispersie luna aceasta din SUA, dar s-a angajat să le folosească doar pentru dislocarea concentrărilor de trupe inamice. 

Acestea conţin zeci de bombe mici, care aruncă o ploaie de schije pe o zonă extinsă, dar sunt interzise în multe ţări din cauza pericolului potenţial pe care îl reprezintă pentru civili. 

Ucraina a spus în mod repetat că utilizarea lor se va limita la câmpul de luptă. 

Arestarea în Rusia a unui blogger pro-război ar putea declanșa furia armatei, spune Ministerul britanic al Apărării 

Arestarea lui Igor Girkin, un fost ofițer al serviciilor secrete rusești și un important blogger militar naționalist, va înfuria probabil elemente din armată, precum și pe colegii săi bloggeri, potrivit serviciilor secrete britanice. 

Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat în ultima actualizare că Girkin a fost mult timp un critic al conducerii Ministerului rus al Apărării în războiul din Ucraina, dar că în ultimele zile comentariile sale „s-au transformat în critici directe la adresa președintelui rus, Vladimir Putin, și a perioadei sale la putere”. 

Fostul comandant de pe câmpul de luptă al forțelor proxy ale Rusiei în estul Ucrainei, care a fost condamnat de un tribunal olandez pentru doborârea în 2014 a zborului MH17 al Malaysia Airlines, a fost arestat vineri pentru „extremism”. 

Ministerul britanic a declarat în actualizarea sa, postată pe Twitter, că arestarea lui Girkin „este făcută probabil să înfurie colegii din comunitatea bloggerilor de război - și elemente din cadrul armatei în serviciu - care îl consideră în mare parte pe Girkin un analist militar și patriot iscusit”. 

Girkin a jucat un rol important în războiul Rusiei din Donbas începând din 2014 și a petrecut luni de zile pe linia frontului anul trecut, se arată în comunicat. 

În timp ce Girkin nu este un aliat al Grupului Wagner, el a fost probabil pregătit să depășească limitele criticii publice doar în contextul revoltei avortate a șefului Wagner, Evgheni Prigojin, din iunie 2023. Tabuul criticii nemascate a regimului Putin a slăbit semnificativ.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri