Bloggerul rus Igor Girkin, care l-a susținut pe Prigojin împotriva lui Putin, a fost luat de acasă de forțele de securitate

Data actualizării: Data publicării:
Igor 'Strelkov' Girkin, 52, a former Russian intelligence colonel who became a commander of the pro-Russian separatist forces in 20114, in unoiforma camuflaj
Igor „Strelkov” Girkin, lider separatist prorus, condmnat pentru doborârea avionului MH17. Foto: Profimedia Images

Igor Girkin, fost ministrul al apărării în autoproclamata Republică Populară Donețk, condamnat la închisoare pe viață pentru doborârea în 2014 a avionului MH17 deasupra Ucrainei, a fost arestat, a anunțat vineri soția acestuia într-un mesaj pe Telegram. Girkin este cunoscut mai ales sub numele de Igor Strelkov pe rețelele sociale din Rusia, el fiind un influent blogger de război, care a exprimat în mod constant mesaje și poziții critice la adresa lui Putin și a modului în care Rusia duce războiul din Ucraina. În același timp, Girkin s-a aliat în repetate rânduri cu Evgheni Prigojin în atacurile sale împotriva conducerii armatei ruse.

Anunțul privind arestarea lui Girkin a fost făcut de soția lui, Miroslava Reginskaya, care a scris pe contrul Telegram al lui Igor Strelkov.

„Astăzi, în jurul orei 11:30, au venit la noi reprezentanți ai comitetului de anchetă. Eu nu eram acasă în acel moment. După puțin timp, potrivit portarului, l-au luat pe soțul de subbraț și l-au dus într-o direcție necunoscută.

De la prieteni, am reușit să aflu că soțul meu a fost acuzat în temeiul articolului 282 din Codul penal al Federației Ruse (extremism).

Nu știu nimic despre locul unde se află soțul meu, nu a luat legătura cu mine.

În momentul arestării sale, nu eram acasă”, a scris soția lui Girkin pe Telegram.

Știrea a fost publicată și de canale media rusești, dar și de publicații ucrainene.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Igor Girkin, alături de alți doi bărbați, un rus și un ucrainean, au fost condamnați anul trecut la închisoare pe viață pentru doborârea în 2014 a zborului MH17 deasupra Ucrainei, atac în urma căruia au murit toți cei 298 de pasageri de la bord.

Instanța a admis că Igor Girkin, Serghei Dubinsky și Leonid Kharchenko au jucat un rol semnificativ în coordonarea traseului, transportul și protecția rachetelor Buk care au doborât avionul Boeing aparținând Malaysia Airlines. În același timp, instanța a fost de acord cu concluziile investigației potrivit cărora niciunul dintre condamnați nu a participat personal la lansarea rachetei care a doborât avionul.

Editor : Alexandru Rotaru | Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri