Exploziile din Iran complică și mai mult situația din Orientul Mijlociu. Cristian Diaconescu: Teheranul va avea un anume tip de răspuns

Data actualizării: Data publicării:
cristian diaconescu
Exploziile din Iran complică și mai mult situația din Orientul Mijlociu, spune Cristian Diaconescu. Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Exploziile din Teheran complică și mai mult situația din Orientul Mijlociu, a declarat la Digi24 fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu. El a spus că Teheranul va face o serie de referințe la "dușmanii tradiționali" și se va întoarce către opinia publică din Iran "cerând răzbunare".

"Teheranul categoric va folosi acest moment pentru a ridica nivelul de tensiune în Orientul Mijlociu. Calificând ce s-a întâmplat azi ca act terorist va face o serie de referințe la dușmanii tradiționali și se va întoarce către opinia publică din Iran cerând răzbunare.

Situația va deveni cel puțin pe o perioadă scurtă de timp și mai complicată în Orientul Mijlociu", a declarat Cristian Diaconescu.

Întrebat dacă exploziile din Iran pot veni la pachet cu o amenințare mult mai mare asupra Israelului, fostul ministru a răspuns că "o legătură se va face, cel puțin din perspectiva susținerii propagandistice a unui anumit tip de agresiune directă sau indirectă contra Israelului".

"În Israel se fac pregătiri pentru un răspuns din această perspectivă.

Soleimani a fost eliminat printr-un atac din afara Iranului. Profitând de acest moment de sensibilitate, conducerea politică de la Teheran va avea un anume tip de răspuns. Cât de proporțional va fi rămâne de văzut. Situația devine complicată de la zi la alta.", a spus fostul ministru.

Diaconescu a spus că, în prezent, autoritățile din Europa și nu numai au "probleme foarte complicate în ce privește autoradicalizarea", iar Iranul va trebui de asemenea să fie foarte atent la "atitudinile legate de acest moment pentru că, din punct de vedere al controlului securitar în Orientul Mijlociu sunt foarte multe forțe implicate".

"Cred că mai mult va fi un joc de propagandă, implicând motivarea propriilor cetățeni. Sunt foarte mulți factori care joacă într-o astfel de situație. Se va arăta spre dușmanul tradițional - Israelul, alături de SUA - în legătură cu organizarea acestui act. Însă, Iranul, dincolo de amenințări își calculează destul de sceptic capabilitățile în a organiza un război regional. Cred că deocamdată nu sunt întrunite condițiile ca Iranul să poată pune în mișcare o astfel de acțiune pentru că ar avea costuri foarte mari", a spus Diaconescu.

Cel puțin 73 de oameni au fost uciși în urma a două explozii în apropierea mormântului generalului Gărzii Revoluționare iraniene Qasem Soleimani, la a patra comemorare de la asasinarea acestuia, a declarat presa de stat, potrivit BBC și Reuters. 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri