Iranul amenință Israelul după uciderea numărului doi Hamas. IDF: „Suntem pregătiți pentru orice scenariu”

Data actualizării: Data publicării:
Numărul doi al grupării islamiste palestiniene Hamas, Saleh al-Arouri, a fost ucis marţi seară într-un atac aerian în suburbiile capitalei libaneze Beirut
Numărul doi al grupării islamiste palestiniene Hamas, Saleh al-Arouri, a fost ucis marţi seară într-un atac aerian în suburbiile capitalei libaneze Beirut. Foto: Profimedia Images

Uciderea unui important lider al mişcării islamiste palestiniene Hamas va avea cu siguranţă consecinţe, a afirmat miercuri ministrul iranian al apărării, care a învinuit totodată SUA pentru creşterea tensiunilor. „Suntem pregătiți pentru orice scenariu”, a transmis armata israeliană.

Principala responsabilitate o poartă politica Statelor Unite, a declarat Mohammad-Reza Gharaei Ashtiani înainte de o reuniune a cabinetului la Teheran.

„Le ajunge fumul în propriii ochi”, a spus acesta, referindu-se la americani.

Numărul doi al grupării islamiste palestiniene Hamas, Saleh al-Arouri, a fost ucis marţi seară într-un atac aerian în suburbiile capitalei libaneze Beirut, au anunţat gruparea palestiniană şi responsabili libanezi. Hamas a învinuit imediat Israelul pentru acest atac, iar Israelul nu comentează în legătură cu presupuse atacuri sau asasinate "ţintite" în străinătate.

Teheranul, la rândul său, a atribuit Israelului vina pentru asasinat.

„Activităţile rău intenţionate ale maşinăriei teroriste a acestui regim israelian în alte ţări sunt o ameninţare reală la adresa păcii şi securităţii”, a transmis pe reţeaua X ministrul de externe iranian Hossein Amir-Abdollahian, potrivit Agerpres.

Armata israeliană a spus că este „pregătită pentru orice scenariu”, stârnind temerile că războiul din Fâșia Gaza s-ar putea transforma într-un conflict regional mai larg, scrie France24.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, nu a comentat atacul, dar a spus ulterior că armata „este pregătită, în apărare și atac. Suntem foarte pregătiți pentru orice scenariu”.

Egiptul își îngheață rolul de mediator între Israel și palestinieni

Egiptul şi-a îngheţat rolul de mediator între Israel şi facţiunile palestiniene pentru a căuta o soluţie la războiul din Fâşia Gaza, după asasinarea numărului doi al biroului politic al Hamas, Saleh al-Arouri, la periferia Beirutului, au declarat miercuri pentru EFE surse palestiniene şi egiptene.

„Egiptul a informat oficial Israelul că şi-a îngheţat rolul de mediator între Israel şi facţiunile palestiniene pentru a încheia un acord care să conducă la încheierea războiului” în urma asasinarii lui Saleh al-Arouri, marţi, atribuită Israelului, au declarat sursele, care au cerut anonimatul ca urmare a caracterului sensibil al acestui subiect.

Conform aceloraşi surse, mişcările Hamas şi Jihad Islamic au informat la rândul lor Cairo despre suspendarea negocierilor cu Israelul în vederea unei încetări a focului.

Până acum, Egiptul nu a comunicat oficial acest pas, remarcă EFE.

Autorităţile egiptene au confirmat săptămâna trecută că, în calitatea lor de mediator, au prezentat un plan în trei faze, pe care nu l-au explicat pe larg, pentru a ajunge la un acord prin care să se pună capăt războiului din Gaza după ce mai multe delegaţii palestiniene au vizitat Cairo.

Surse palestiniene şi egiptene familiarizate cu conversaţiile au declarat pentru EFE, sub condiţia anonimatului, că Egiptul a propus Hamas şi Jihadul Islamic un "dialog naţional palestinian" pentru a pune capăt diviziunii dintre facţiuni şi a forma un "guvern tehnocrat" în Cisiordania şi Gaza.

Acest guvern ar urma să supravegheze reconstrucţia Fâşiei Gaza şi ar pregăti terenul pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale palestiniene, au adăugat sursele citate.

Această propunere reprezintă al doilea punct al planului pe trei axe şi al cărui obiectiv final este realizarea încetării definitive a atacurilor asupra Fâşiei Gaza şi retragerea armatei israeliene din enclava palestiniană.

Prima axă a planului ar fi un armistiţiu de două săptămâni în schimbul eliberării a 40 de ostatici israelieni şi 120 de palestinieni, potrivit surselor menţionate.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri