Extrema dreaptă vine la guvernare în Finlanda. Noul premier promite să „pună ordine” în țară

Data publicării:
Petteri Orpo
Liderul Coaliției Naționale, Petteri Orpo, este noul premier al Finlandei. Foto: Profimedia Images

Liderul conservator finlandez, Petteri Orpo, a anunţat, joi, că va guverna Finlanda alături de extrema dreaptă pentru a „pune ordine” în ţară după alegerile legislative din aprilie.

„Sunt mândru de programul bun şi de rezultatul negocierilor. Toate chestiunile şi-au găsit răspuns”, a declarat Orpo în prezenţa liderilor celorlalte trei formaţiuni cu care va forma noul guvern.

Petteri Orpo, care conduce Coaliţia Naţională, un partid de centru-dreapta, a format o coaliţie guvernamentală cu Partidul Finlandezilor, formaţiunea de extremă dreapta care a ajuns pe locul doi la alegerile legislative, precum şi cu alte două mici partide de dreapta. Cele patru partide dispun de 108 din cele 200 de mandate parlamentare.

Orpo, a cărui principală promisiune electorală a fost un plan de economii de şase miliarde de euro, a declarat că îşi va face cunoscut programul de guvernare vineri.

Discuţiile în vederea formării unei coaliţii de guvernare, care durează de obicei, în medie, o lună, au fost mai lungi de data aceasta din cauza divergenţelor, în special în ceea ce priveşte politica climatică şi imigraţia.

„Am avut dezacorduri pe unele puncte şi sunt sigur că mai avem câteva, dar ceea ce ne uneşte este că vrem să punem ordine în Finlanda”, a subliniat prim-ministrul desemnat al Finlandei.

Dreapta a guvernat deja cu Partidul Finlandezilor (n. red. - fostul partid Finlandezii Adevăraţi) între 2015 şi 2017, an în care a avut loc o scindare în cadrul formaţiunii eurosceptice, care a dus la adoptarea unei linii mai dure. Partidul a obţinut un rezultat record de 20,1% din voturi la alegerile legislative din 2 aprilie.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri