Fabrica de violență domestică. Modificările legislative care duc la moartea a 14.000 de femei anual în Rusia

Data actualizării: Data publicării:
gh_vJQ_nk6LuihWqWFMgsw

O decizie recentă a unui tribunal din Rusia a provocat indignare în rândul organizațiilor pentru drepturile femeilor.

Femeile din Rusia care sunt victimele violenței domestice sunt obligate prin lege să plătească amenda soțului în cazul în care cei doi împart același cont bancar. 

În luna februarie a acestui an, autoritățile legislative au adoptat o serie de modificări care dezincriminează unele forme de violență, printre care și cea domestică.

Dacă violența rezultă doar în vânătăi sau julituri, dar nu și în oase rupte, vinovatul poate primi 15 zile de închisoare sau o amendă de 30.000 de ruble. Această prevedere se aplică doar în cazul în care actul de violență s-a petrecut doar o singură dată în decursul unui an, transmite The Guardian.

Anterior, violența domestică era pedepsită cu doi de închisoare.

Marina Pisklakova-Parker, șefa Centrului Anna, o organizație nonguvernamentală care oferă sprijin victimelor abuzurilor domestice, a declarat cotidianului britanic că femeile „trebuie să achite amenzile făptașului, dacă acesta nu plătește”.

Pisklakova-Parker a adăugat că a lucrat recent cu o femeie dintr-un adăpost social care primise înștiințare judecătorească „cerându-i-se să plătească amenda pentru abuzul soțului ei, deoarece au un cont bancar comun”.

Șefa ONG-ului a mai spus că de când au fost adoptate amendamentele, situația femeilor care suferă abuzuri s-a înrăutățit dramatic, iar faptul că plata amenzii cade pe umerii lor a determinat o scădere a plângerilor depuse împotriva soților violenți.

Potrivit statisticilor oferite de domesticviolence.ru, peste 16 milioane de femei sunt anual victime ale violenței domestice în Rusia, însă numai 10% dintre ele se adresează poliției.

De asemenea, potrivit datelor Ministerului rus de Interne, 14.000 dintre aceste femei își pierd viața în fiecare an din cauza abuzurilor domestice.  

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri