Festivitățile de Crăciun au fost anulate în Betleem, locul nașterii lui Iisus: „Orașul este golit de bucurie, de copii, de colinde”

Data publicării:
La Betleem, un mic monument care înfățișează scena nașterii lui Iisus, înconjurat de pietre și sârmă ghimpată, a fost instalat ca omagiu pentru copiii din Gaza
Foto: Profimedia Images

Festivitățile de Crăciun din Betleem au fost anulate în acest an, iar miile de turiști și pelerini care în mod normal s-ar fi aflat în Piața Ieslei din oraș au fost înlocuiți cu o atmosferă de tristețe și război, relatează BBC.

„Orașul este golit de fericire, de bucurie, de copii, de Moș Crăciun. Nu e nicio festivitate în acest an”, spune Madeleine, locuitoare din Betleem, în Cisiordania ocupată. În acest an, celebrul brad de Crăciun, aflat deobicei în mijlocul pieței, este complet absent. Nu se aud nici colinde și nu sunt nici căsuțe de târg de Crăciun. În loc, un mic monument care înfățișează scena nașterii lui Iisus, înconjurat de pietre și sârmă ghimpată, a fost instalat ca omagiu pentru copiii din Gaza.

În biserica goală din Betleem, preotul Eissa Thaldjiya spune că orașul arată ca o umbră a ceea ce a fost.  „Am fost preot în această biserică vreme de 12 ani. Sunt născut în Betleem și nu l-am văzut niciodată așa. Nici măcar în timpul pandemiei de Covid-19. Avem frați și surori în Gaza, iar asta face totul dificil de sărbătorit. Dar e bine că suntem uniți în rugăciune”, spune el.

Patriarhul romano-catolic al Ierusalimului, Pierbattista Pizzaballa, se află în Betleem pentru discursul său tradițional de Crăciun, iar înainte de a intra în biserică a spus că „acesta este un Crăciun foarte trist”.

„Ne aflăm în război, un război teribil. Gândurile noastre se îndreaptă înainte de toate spre Gaza, spre oamenii noștri din Gaza – două milioane de oameni suferă”. El a adăugat că un armistițiu „nu este suficient. Trebuie să oprim aceste ostilități și să întoarcem pagina pentru că violența nu poate decât să genereze violență”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri