Finlanda acuză Rusia că dirijează solicitanţii de azil către graniţa sa

Data publicării:
Finlanda Rusia PTF
Polițiștii de frontieră finlandezi verifică mașinile la punctul de control Vaalimaa, între Finlanda și Rusia, în Virolahti, în estul Finlandei. FOTO Profimedia Images

Finlanda a acuzat marţi Rusia că îndrumă solicitanţii de azil către graniţa sa şi a declarat că va lua măsurile necesare pentru a preveni un aflux masiv de imigranţi şi pentru a-şi proteja securitatea naţională, relatează Reuters. Premierul Petteri Orpo a declarat într-o conferinţă de presă că Rusia şi-a schimbat tactica, permiţând accesul persoanelor la graniţă fără documentele de călătorie necesare.

"Este clar că aceste persoane sunt ajutate şi sunt, de asemenea, escortate sau transportate la graniţă de către poliţiştii de frontieră", a declarat Orpo, care face parte din Partidul Coaliţiei Naţionale din Finlanda.

Deşi este încă mic, numărul celor veniți din Rusia a crescut vizibil în această săptămână, potrivit autorităţii finlandeze care se ocupă de paza de frontieră. În jur de 60 de solicitanţi de azil au sosit prin Rusia începând de luni, a anunţat autoritatea, faţă de cele 91 de persoane sosite fără documentele necesare în perioada 1 august-12 noiembrie.

Finlanda, membră NATO, împarte cu Rusia o graniţă de 1.340 km, care serveşte şi ca graniţă externă a Uniunii Europene.

Finlanda a adoptat anul trecut o legislaţie care permite autorităţii sale de frontieră să oprească în mod excepţional primirea cererilor de azil la anumite puncte de trecere, în cazul în care naţiunea nordică ar deveni ţinta unei migraţii în masă orchestrate de o altă ţară.

"Mesajul din partea noastră, a guvernului, este clar, în sensul că dorim să asigurăm siguranţa frontierei noastre estice", a declarat Orpo.

Ministerul de Interne finlandez va pregăti o propunere ce va putea permite oficialilor să limiteze traficul de frontieră sau chiar să închidă unele puncte de trecere, declarase, la rândul său, ministrul de Interne Mari Rantanen.

"Nu este vorba despre numărul de solicitanţi de azil, ci despre securitatea naţională a Finlandei şi despre schimbarea activităţilor Rusiei", a punctat şi ministrul de finanţe Riikka Purra într-o postare pe X.

Rantanen şi Purra fac parte amândoi din Partidul Finlandez, o formație anti-imigraţie, al doilea partid ca mărime din coaliţia lui Orpo.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care se ocupă de securitatea frontierelor ruseşti, nu a oferit încă un punct de vedere, mai arată Reuters.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri