„Foc prietenos”, dubla 3: Rușii s-au bombardat din greșeală unii pe alții, în Luhansk. E al treilea astfel de incident într-o săptămână

Data actualizării: Data publicării:
2017 Aviadarts military aviation competition kicks off in Voronezh Region, Russia
Avioane rusești Suhoi Su-35 lansează bombe FAB-250 în cadrul unui exercițiu, imagine cu caracter ilustrativ, de arhivă. Foto: Profimedia Images

Un avion de război rusesc a lansat accidental o bombă asupra oraşului Rubijne din regiunea Luhansk ocupată de Rusia în estul Ucrainei, a declarat Leonid Pasecinik, şeful administraţiei regionale numite de Moscova, informează The Associated Press, preluată de news.ro.

El a precizat că bomba, un FAB-250 care poartă un focos exploziv puternic, nu a provocat victime.

Rusia a ocupat părţi din regiunea Luhansk din 2014. După invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, trupele Moscovei au ocupat cea mai mare parte a regiunii, inclusiv Rubijne.

Incidentul, cunoscut în terminologia militară sub denumirea de „friendly fire” („foc prietenos”, într-o traducere aproximativă, atunci când militarii trag din greșeală în propriii camarazi/aliați) s-a produs la doar şase zile după ce Rusia a aruncat accidental muniţii deasupra satului Petropavlovka din regiunea Belgorod. În ultima vreme, satul a devenit o ţintă regulată a atacurilor ucrainene de peste graniţă.

De asemenea,  în acest weekend, apărarea antiaeriană rusă a tras din greșeală și a ucis parașutiști ai Moscovei care făceau un exercițiu de desant în apropiere de granița cu Ucraina, crezând că e vorba de un atac ucrainean. Incidentul a avut loc în timpul unui exercițiu în poligonul de antrenament militar Kuzminsky din regiunea rusă Rostov, situată la granița cu Ucraina, a relatat duminică canalul rusesc Telegram Kremlin Snuffbox.

Sursa citată a precizat că operatorul unui tun antiaerian ZU-23-2 a confundat exercițiile cu o invazie ucraineană și a deschis focul. Poligonul se află la aproximativ 50 de kilometri de granița cu Ucraina.

În aprilie anul trecut, o altă bombă lansată accidental de unul dintre avioanele de război ale Rusiei a provocat o explozie puternică în oraşul Belgorod, rănind două persoane şi speriind locuitorii din zonă.

Rusia a lansat luni dimineaţă un nou atac în valuri cu rachete hipersonice şi de croazieră împotriva Ucrainei, lovind în apropierea liniilor de front din estul ţării, precum şi ţinte în centrul şi vestul ţării. Cel puţin patru civili au fost ucişi şi cel puţin 30 au fost răniţi, potrivit celui mai recent bilanţ.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri