Foreign Policy: Ce ar însemna o victorie a Rusiei în războiul din Ucraina

Data publicării:
Imagini din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia
Dacă va câștiga războiul, Rusia va desfășura în Ucraina o campanie de teroare în masă cum nu s-a mai văzut din era regimurilor totalitare ale secolului al XX-lea. Colaj foto: Profimedia Images

După ce contraofensiva lansată anul acesta de Ucraina s-a împotmolit, iar ajutorul militar vital pentru armata ucraineană a rămas blocat în Congresul Statelor Unite, unii analiști au început să se îngrijoreze că acesta ar putea fi un punct de cotitură al războiului care ar putea duce la o înfrângere pentru forțele Kievului, potrivit Foreign Policy. Cu toate că situația de pe câmpul de luptă nu este încă alarmantă, lucrurile ar putea degenera rapid fără sprijinul militar al Statelor Unite.

Consecințele unei înfrângeri a Ucrainei trebuie înțelese pe deplin. Consecințele geopolitice sunt ușor de anticipat. Înfrângerea unei țări susținute de Occident ar motiva Rusia și alte state revizioniste să modifice și alte granițe cu forța.

O victorie rusească ar speria vecinele europene ale Rusiei și ar putea provoca prăbușirea securității colective europene, întrucât unele țări ar alege să-i facă pe plac Moscovei, în timp ce altele ar accelera masiv ritmul înarmării.

China, la rândul ei, ar ajunge la concluzia că Taiwanul nu se poate baza pe sprijinul susținut al americanilor. Efectul de domino al indeciziei Statelor Unite a început deja să se resimtă: având ca inspirație anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene ocupate de către Rusia, Venezuela și-a revendicat luna aceasta mai mult de jumătate din teritoriul statului vecin Guyana.

azovstal-ruine
Vladimir Putin a spus că nu vede niciun viitor pentru statul ucrainean și a amenințat că îi va „reeduca” pe ucraineni. Foto: Profimedia Images

Cu toate că nu există semne că regimul lui Maduro pregătește o invazie a Guyanei, ar fi naiv să credem că alte țări nu privesc cu atenție să vadă dacă asaltul rusesc va fi un succes pentru Moscova.

Riscurile cu care se confruntă Europa și aliații Ucrainei în cazul unei victorii a Rusiei au fost descrise de mulți analiști, dar ele pălesc în comparație cu consecințele pe care Ucraina și locuitorii ei le vor suferi.

Putin și-a anunțat intenția de a „reeduca” poporul ucrainean

Pentru a înțelege ce îi așteaptă pe ucraineni dacă Rusia reușește să răstoarne soarta războiului, trebuie în primul rând să vedem ce spun rușii.

Președintele rus Vladimir Putin a spus pe 8 decembrie foarte clar că el nu vede niciun viitor pentru statul ucrainean. Pe 5 decembrie, Putin și-a anunțat intenția de a „reeduca” poporul ucrainean pe care liderul de la Kremlin vrea să îl vindece de „rusofobie” și „falsificări istorice”.

huligani-ruși-antrenament-plajă-mariupol
Ultrași ruși aduși să lupte în Ucraina se antrenează pe o plajă din apropiere de Mariupol. Foto: Profimedia Images

Fostul prim-ministru rus Dmitri Medvedev a transmis pe 12 noiembrie că „Odesa, Nikolaev, Kiev și practic tot restul [țării] nu este deloc Ucraina”. Pentru el, este „evident” că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este un „uzurpator”, că limba ucraineană este doar un „dialect corcit” al limbii ruse și că Ucraina „nu este o țară, ci o colecție artificială de teritorii”.

Alți propagandiști ruși susțin că statul ucrainean este o boală ce trebuie tratată și că ucrainenii sunt o societate care trebuie „deparazitată”. Mai exact, televiziunea rusă de stat, supusă unei cenzuri foarte stricte, a promovat în repetate rânduri în ultimii doi ani comiterea de violuri împotriva populației ucrainene, înecarea copiilor, distrugerea completă a orașelor și exterminarea fizică a milioane de ucraineni.

Această campanie coordonată nu este o exagerare, ci un contur prevestitor al atrocităților care îi așteaptă pe ucraineni dacă Rusia câștigă războiul.

700.000 de copii ucraineni au fost duși cu forța în Rusia. Deportare, colonizare, rusificare

Putem deduce ce soartă vor avea ucrainenii și din atrocitățile pe care Rusia le comite deja în teritoriile ocupate din Ucraina. Potrivit surselor oficiale ucrainene, aproape 2 milioane de ucraineni au fost deja strămutați din casele și comunitățile din zonele ocupate și relocați în Rusia, în mod temporar sau permanent. Alte estimări indică un număr între 1,6 milioane și 4,7 milioane de refugiați.

Comisarul rus al copiilor, Maria Lvova-Belova, a spus că peste 700.000 de copii ucraineni au fost luați din Ucraina și duși în Rusia începând din februarie 2022 și până acum: doar 20.000 dintre aceștia se află și în evidența autorităților ucrainene.

Transferul copiilor din țara lor de baștină și lipsirea lor de limba și cultura proprie nu este doar o crimă de război recunoscută internațional. Potrivit Convenției de la Geneva, o astfel de asimilare forțată este un act de genocid. De aceea, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele Lvova-Belovei.

Work to rebuild houses and repair infrastructure underway in Mariupol
Printre dărâmăturile din Mariupol provocate de asediul brutal al Rusiei au început să apară și câteva clădiri noi de apartamente. Foto: Profimedia Images

Rusia nu face doar să îi elimine pe ucraineni de pe teritoriile ocupate, ci îi înlocuiește chiar cu coloniști ruși – o continuare tragică a deportării, colonizării și rusificării sistematice practicate în timpul Uniunii Sovietice și a Imperiului Rus.

În Mariupol, acolo unde asaltul Rusiei a ucis zeci de mii de civili și a distrus 50% din zonele rezidențiale, câteva clădiri de apartamente au răsărit între timp. Unele dintre proprietăți se află la vânzare, iar profitorii ruși le cumpără la prețuri avantajoase.

Tortură, îndoctrinare și militarizare - viața sub ocupația rusească

Regiunile ocupate din sudul Ucrainei oferă o imagine clară a tehnicilor folosite de forțele de ocupație pentru a-și impune autoritatea. Un raport al Observatorului Drepturilor Omului din iulie 2022 arată existența unui tipar al torturii, disparițiilor și detenției arbitrare în regiune.

Civilii au fost torturați în timpul interogărilor, având de îndurat bătăi, șocuri electrice și privare senzorială. Mai mulți prizonieri au fost torturați până la moarte și mulți dintre ei au dispărut. Printre victime se numără oficiali locali, profesori, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, activiști și membri ai forțelor de apărare teritorială a Ucrainei.

Îndoctrinarea și militarizarea tinerilor ucraineni sunt caracteristici cheie ale vieții sub ocupația rusească. Afișele și bannerele politice care promovează patriotismul rusesc sunt omniprezente în regiunile ocupate. Noile manuale școlare resping întreaga istorie a Ucrainei și promovează ura față de conducătorii ucraineni.

teritorii-ocupate-ucraina
Îndoctrinarea și militarizarea tinerilor ucraineni sunt caracteristici cheie ale vieții sub ocupația rusească. Foto: Profimedia Images

Milioane de ucraineni și-au văzut deja viețile distruse într-un fel sau altul de campania militară monstruoasă a Rusiei. Dacă Moscova și-ar finaliza cucerirea, numărul celor care ar suferi aceeași soartă ar deveni mult mai mare.

După aproape un deceniu de război împotriva Rusiei, ucrainenii sunt uniți și foarte mobilizați pentru apărarea granițelor, democrației, culturii și limbii care definesc țara lor și care au fost deja adoptate de mulți vorbitori de rusă din Ucraina oripilați de invazia comandată de Moscova.

Milioane de ucraineni au fost înfuriați și radicalizați de crimele de război comise de ruși și de distrugerea orașelor și a caselor lor. Milioane de ucraineni s-au oferit voluntari pentru a susține efortul de război, milioane dintre ei au contribuit financiar pentru a sprijini armata și încă și mai mulți au folosit rețelele sociale pentru a-și exprima furia față de Putin și statul rus.

În consecință, cucerirea Ucrainei nu ar fi doar una brutală și sângeroasă. Dacă Ucraina ar pierde războiul, aproape toată societatea ucraineană ar trebui să fie pedepsită, supusă represiunii, redusă la tăcere sau reeducată pentru ca forțele de ocupație să înăbușe orice formă de rezistență și să absoarbă țara în Rusia.

Preluarea conducerii Ucrainei de către Rusia ar fi acompaniată de arestări în masă, pedepse lungi cu închisoarea, deportări masive, tabere de filtrare la scară largă și teroare politică. Iar dacă se iscă o insurgență serioasă, represaliile vor fi încă și mai mari.

DPR Russia Ukraine Military Operation Daily
Intrarea în Mariupol, oraș în care au murit zeci de mii de civili în timpul asediului rusesc de anul trecut. Foto: Profimedia Images

Un al doilea val de refugiați, încă și mai mare decât primul, va inunda Uniunea Europeană

Cuceririle teritoriale ale Rusiei vor provoca de asemenea un al doilea val uriaș de refugiați ucraineni mult mai mare decât cel produs la începutul anului 2022, atunci când 7 milioane de ucraineni au trecut granițele țării înspre state din Uniunea Europeană.

Pentru restul ucrainenilor, viitorul le-ar aduce un control totalitar exercitat asupra culturii, educației și limbii, acompaniat de o teroare în masă cum nu s-a mai văzut din era regimurilor totalitare din secolul al XX-lea.

Asta ar însemna o victorie a Rusiei în Ucraina, pe scurt. Membrii Congresului american sunt liberi să voteze împotriva ajutorului pentru Ucraina dacă ei cred – în mod eronat – că rezultatul războiului nu afectează interesul național al Statelor Unite.

Dar nu ar trebui să li se permită să se opună sprijinului acordat Ucrainei fără să fie pe deplin conștienți de tirania pe care o vor ajuta să se dezlănțuie asupra poporului ucrainean – și de vina pe care o vor purta pentru crimele uriașe și complet previzibile care vor urma.

Citește și: Planul americanilor pentru războiul din Ucraina: Kievul trebuie să reziste până în 2025

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri