Crimă, tortură, violență sexuală, printre miile de crime comise de ruși împotriva copiilor din Ucraina

Data publicării:
copil pe stradă cu un balon în mână și un tanc rusesc în fundal
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Ucraina a deschis peste 3.000 de dosare penale pentru crime ale Rusiei comise împotriva copiilor din țară, inclusiv zeci de cazuri de tortură, răpiri, cazuri de violență sexuală, au declarat joi procurorii ucraineni, transmite CNN.

Acuzațiile includ „crimă, mutilări, strămutare forțată, deportare, violență sexuală împotriva copiilor și răpire”, a declarat pentru Interfax-Ucraina Iulia Usenko, șefa Departamentului pentru Protecția Intereselor Copiilor și Combaterea Violenței din cadrul Procuraturii Generale a Ucrainei.

Usenko a spus că aceste presupuse crime sunt „deseori combinate cu tortură și privarea ilegală de libertate” și că „organele de anchetă preliminară și procurorii documentează astfel de infracțiuni în peste 3.200 de proceduri penale”.

De când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie anul trecut, autoritățile ucrainene, grupurile de drepturile omului și copiilor, organisme internaționale și organizații de știri au documentat un număr copleșitor de dovezi despre presupusele crime de război și abuzuri ale drepturilor omului din Rusia.

Rusia a negat în mod repetat aceste acuzații de tortură și încălcări ale drepturilor omului

Potrivit lui Usenko, procurorii au documentat cazurile a 75 de copii care au suferit diferite forme de tortură după ce au căzut în mâinile forțelor ruse.

Ea a spus că 69 dintre aceștia se aflau în satul Yahidne, în regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei. Copiii au fost ținuți în subsolul unei școli împreună cu adulți, iar condițiile și tratamentul lor „este echivalat cu tortură”, a spus Usenko.

Cazuri izolate de tortură asupra copiilor au fost, de asemenea, documentate în regiunile din sudul Herson și nord-estul Harkiv, unde copiii au fost „privați de libertate și supuși torturii fizice”, a spus Usenko.

„Erau ținuți în camerele de tortură împreună cu adulții, nu conta pentru ei dacă era un adult sau un copil minor acolo”, a adăugat ea.

Unii copii au fost reținuți pentru că rușii au susținut că aceștia au răspândit informații despre mișcarea echipamentelor militare rusești și a trupelor sale, a spus Usenko.

Rapoartele despre presupuse torturi împotriva copiilor au ieșit la iveală după ce unele teritorii ucrainene au fost preluate din forțele ruse de ocupare.

Acestea includ 13 presupuse cazuri de violență sexuală împotriva copiilor, dintre care cel mai mic era o fetiță de 4 ani, a spus Usenko. Rusia nu a comentat imediat interviul lui Usenko.

Tratamentul aplicat de Rusia copiilor din Ucraina este și în atenția organismelor internaționale

În martie, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și pentru oficialul rus Maria Lvova-Belova pentru o presupusă schemă de deportare a copiilor ucraineni în Rusia.

Guvernul rus a apărat această practică, spunând că salvează copiii și neagă că deportările sunt forțate. Kremlinul a etichetat acțiunile CPI drept „revoltătoare și inacceptabile”.

Lvova-Belova, observatoare pentru drepturile copiilor, și alți oficiali ruși au declarat în iulie că peste 700.000 de copii ucraineni au fost duși din zonele de conflict din Ucraina în Rusia de la începutul războiului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat anterior că „371 de copii au fost returnați în Ucraina din deportare. În același timp, știm cu siguranță despre cel puțin 19.505 de copii ucraineni deportați, iar aceasta este doar o parte din toți micuții noștri ucraineni care sunt în continuare cu inamicul. Și trebuie să îi returnăm pe toți.”

„Agresiunea Rusiei este despre viitorul Ucrainei și nu există viitor fără copii”

Un raport publicat în februarie detaliază acuzațiile privind o rețea extinsă de zeci de tabere în care copiii au fost supuși „reeducarii politice”, inclusiv educație academică, culturală și, în unele cazuri, militară, centrată pe Rusia.

Un briefing al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite de săptămâna trecută s-a concentrat asupra impactului războiului asupra copiilor din Ucraina, deportările și tratamentul copiilor fiind în centrul atenției.

De la începutul războiului, cel puțin 545 de copii au fost uciși și aproape 17.000 au fost răniți, deși cifrele reale ar putea fi mult mai mari, potrivit Rosemary DiCarlo, subsecretarul general al ONU pentru afaceri politice și de consolidare a păcii.

Reprezentantul Ucrainei la ONU, Serghii Kyslytsya, a declarat că Rusia a urmat o politică de răpire în masă și îndoctrinare forțată a copiilor ucraineni, începând din 2014.

„Agresiunea Rusiei este despre viitorul Ucrainei și nu există viitor fără copii”, a spus el.

Săptămâna trecută, Departamentul de Stat al SUA a lansat noi sancțiuni care vizează mai mult de o duzină de persoane și entități implicate în transferul forțat și deportarea copiilor ucraineni.

Statele Unite au sancționat-o deja pe Lvova-Belova pentru implicarea ei în schemă. Noile măsuri vizează cinci politicieni ruși care au fost „implicați în facilitarea deportării copiilor ucraineni în Rusia și în adoptarea acestora de către familiile ruse”, a spus Departamentul de Stat.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri