Senatul SUA nu va finaliza în 2023 acordul referitor la finanţarea Ucrainei

Data publicării:
Flag of the United States waving with the American Capitol blurred in the background
Casa Albă a avertizat că până la sfârşitul anului se va termina ajutorul SUA pentru Ucraina. Sursa foto: Profimedia Images

Senatul SUA nu va vota asupra pachetului de măsuri pentru acordarea unui ajutor suplimentar Ucrainei şi pentru consolidarea securităţii frontierelor americane înainte de începutul anului viitor, dar negociatorii democraţi şi republicani spun că îşi continuă activitatea și în vacanța de Sărbători, au declarat marţi liderii camerei superioare a Congresului SUA, relatează Reuters, preluat de News.ro.

„Negociatorii noştri vor lucra foarte, foarte sârguincios în perioada vacanţei din decembrie şi ianuarie, iar obiectivul nostru este să obţinem ceva imediat ce ne întoarcem”, a declarat presei liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer.

Republicanul nr. 2 al camerei, John Thune, a declarat, de asemenea, că nu se va ajunge la un acord înainte de ianuarie.

„Democraţii au alergat pe lângă ceas până în punctul în care este imposibil să se ajungă la un acord substanţial privind securitatea frontierelor înainte de Crăciun”, a declarat el în plenul Senatului.

Într-o declaraţie comună, Schumer şi liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, au declarat că negociatorii ”fac progrese încurajatoare”, dar „rămân probleme dificile”.

Casa Albă a avertizat că până la sfârşitul anului se va termina ajutorul SUA pentru Ucraina.

Solicitarea administraţiei Biden pentru un alt sprijin de 61 de miliarde de dolari s-a împotmolit în Congres, unde republicanii spun că pachetul financiar trebuie să fie însoţit de sprijin financiar pentru controale mai stricte ale imigraţiei de-a lungul frontierei dintre SUA şi Mexic. Finanţarea pentru Israel, un alt element al pachetului, este mai puţin controversată.

Imigraţia este una dintre cele mai spinoase probleme din politica americană, iar încercările bipartizane de reformă au eşuat în mod repetat în ultimii 20 de ani.

„Nu pot spune cât de complexă este această problemă. Este cel mai complicat domeniu al legislaţiei americane”, a declarat senatorul Kyrsten Sinema, un independent implicat în discuţii.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a confruntat cu o primire sceptică din partea republicanilor atunci când a vizitat Washingtonul săptămâna trecută pentru a obţine sprijinul financiar.

Nu este clar că un eventual acord încheiat în Senat, care are majoritate democrată, va obţine sprijin şi în Camera Reprezentanţilor, controlată de republicani, unde un număr semnificativ de membri de linie dură ai partidului se opun acordării de fonduri suplimentare pentru Ucraina.

Luna ianuarie marchează, de asemenea, începutul competiţiei republicane de nominalizare în fiecare stat a candidatului pentru alegerile prezidenţiale, iar legislatorii se vor confrunta şi cu un termen limită pentru a evita o intrare parţială a guvernului în incapacitate de plată.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri