Forţele de apărare aeriană ruso-belaruse, întărite cu rachete. Zelenski: „Ucraina trebuie să fie pregătită la frontiera cu Belarus”

Data publicării:
BeFunky-collage-2
Forţele de apărare aeriană ruso-belaruse, întărite cu rachete. Zelenski: „Ucraina trebuie să fie pregătită la frontiera cu Belarus”. Colaj Foto: Profimedia Images

Forţele de apărare aeriană comune ruso-belaruse au fost întărite cu noi unităţi de rachete ce au fost amplasate pe poziţii, a anunţat miercuri Ministerul Apărării de la Minsk, citat de Reuters. În același timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat miercuri, după o vizită în regiunea Liov, că Ucraina trebuie să fie pregătită la frontiera sa cu Belarus chiar dacă până în prezent există doar „declaraţii puternice” din partea vecinului său.

Unităţi de rachete antiaeriene au fost instalate în zonele desemnate şi au fost plasate în stare de luptă, indică Ministerul Apărării de la Minsk într-un scurt comunicat citat de Agerpres.

Belarusul este un aliat apropiat al Rusiei şi i-a permis preşedintelui rus Vladimir Putin să-i utilizeze teritoriul drept rampă de lansare pentru invazia sa din 24 februarie în Ucraina.

Cele două ţări plănuiesc să organizeze exerciţii aeriene comune în a doua jumătate a lunii ianuarie, începând de lunea viitoare.

Ucraina a avertizat în repetate rânduri că Putin ar putea încerca să folosească Belarus pentru a lansa o nouă ofensiva împotriva Ucrainei dinspre nord, un pas care ar deschide un nou front major în acest război dus de Rusia pe teritoriul ucrainean, mai notează Reuters.

Zelenski, vizită la Liov

Kievul a avertizat că Rusia ar putea folosi Belarusul pentru a lansa o nouă invazie terestră în Ucraina, dinspre nord. Zelenski nu a făcut însă nicio referire la astfel de avertismente în comentariile sale difuzate pe Telegram după ce a participat la ceea ce el a descris drept o şedinţă de coordonare pe chestiuni de securitate în regiunea Liov.

Am discutat despre protecţia frontierelor, despre situaţia operaţională la graniţa cu Republica Belarus şi despre măsurile antisubversive în aceste teritorii, a spus liderul ucrainean.

Înţelegem că în afară de declaraţii puternice, nu vedem nimic solid acolo; totuşi, trebuie să fim pregătiţi atât la frontieră, cât şi în regiuni, a insistat preşedintele ucrainean.

Potrivit administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Volodimir Zelenski a luat parte şi la o ceremonie în memoria soldaţilor ucraineni ucişi în luptă după începerea invaziei ruse, în februarie anul trecut.

În mesajul de pe Telegram, Zelenski nu a făcut vreo referire la luptele din estul Ucrainei, unde armata ucraineană ar fi pierdut controlul asupra oraşului Soledar, informaţie dezminţită de Kiev.

Citește și: Prigojin este contrazis și de ruși, nu doar de ucraineni. Peskov și armata Moscovei infirmă că șeful Wagner a cucerit orașul Soledar

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri