Fost ministru de interne din Letonia, condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei. Procuror: A spionat din „convingere ideologică”

Data publicării:
Fotografie concept cu siluetele a trei bărbați cu aer de spion pe fundalul drapelului rusesc.
Foto: Profimedia Images

Tribunalul din Riga a condamnat joi un fost ministru leton de interne, Janis Adamsons, şi pe complicele lui, Ghennadi Silonov, la opt ani, respectiv şapte ani şi jumătate de închisoare pentru spionaj în favoarea serviciilor secrete ruse. Adamsons a fost ofiţer politic în marina sovietică, iar procurorii spun că a spionat din „convingere ideologică”, nu pentru bani.

„Adamsons a adunat informaţii secrete şi neclasificate în favoarea Serviciului Federal de Securitate rus (FSB) şi aceasta de o manieră ilegală, sistematică şi ţintită”, a declarat judecătorul Erlens Ernstons, după ce a pronunţat decizia, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

După ce a ocupat în 1994 şi 1995 postul de ministru de interne al Letoniei, Janis Adamsons, acum în vârstă de 67 de ani, a rămas deputat vreme de şase mandate parlamentare, până în 2021, când a fost arestat.

El a servit în marina sovietică din 1979 până în 1992 în calitate de ofiţer politic. După revenirea sa în Letonia, el a fost înrolat în marina letonă, recreată de la zero după 50 de ani de ocupaţie sovietică, înainte de a deveni comandantul-adjunct al marinei şi comandantul interimar al unei brigăzi din cadrul poliţiei de frontieră.

A spionat „din convingere ideologică”

Cetăţeanul rus Ghennadi Silonov, fost ofiţer KGB în anii 1980, a adunat informaţiile transmise de Janis Adamsons în cadrul a circa 40 de întrevederi, vreme de patru ani, potrivit site-ului Pietiek.com.

Silonov a fost ofiţer de carieră al KGB până în 1991, dată la care serviciile secrete ale Moscovei au fost declarate în afara legii de Letonia.

„Adamsons nu era interesat de o colaborare cu serviciile secrete ruse pentru bani. Mai degrabă, el era (interesat) din convingere ideologică”, a declarat procurorul pentru canalul de televiziune LTV.

Adamsons şi Silonov au pledat „nevinovat” şi intenţionează să înainteze apel, în timp ce Pachetul s-a declarat satisfăcut de sentinţă.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri