Fostul poliţist sârb a cărui arestare a declanşat proteste violente în Kosovo va fi plasat în arest la domiciliu

Data publicării:
Noi tensiuni în Kosovo
Kosovo închide principalul punct de trecere a frontierei, după ce protestatarii l-au blocat pe partea sârbă. Foto: Profimedia Images

Un fost poliţist de etnie sârbă din Kosovo a cărui arestare a declanşat proteste violente ale minorităţii sârbe va fi eliberat din detenţie şi plasat în arest la domiciliu, a anunţat un purtător de cuvânt al tribunalului din Priștina.

Dejan Pantic a fost arestat pe 10 decembrie pentru agresarea unui ofiţer de poliţie, iar ulterior între sârbii din nordul Kosovo şi forţele de ordine au avut loc ciocniri, inclusiv schimburi de focuri, primii ridicând baricade pe şosele pentru a bloca traficul dintre Serbia şi Kosovo şi pentru a cere eliberarea lui Pantic, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit observatorilor, scoaterea sa din închisoare şi plasarea în arest la domiciliu ar putea contribui la reducerea tensiunilor, eliberarea lui fiind principala revendicare a etnicilor sârbi.

Acest protest a survenit însă după mai multe luni de probleme legate de eliberarea plăcuţelor de înmatriculare auto. De ani de zile, Kosovo doreşte ca cei aproximativ 50.000 de sârbi din nordul ţării să îşi schimbe plăcuţele de înmatriculare sârbeşti cu cele emise de Priștina, ca parte a dorinţei guvernului de a-şi afirma autoritatea asupra teritoriului său. La 31 iulie, Priștina a anunţat un termen de două luni pentru schimbarea plăcuţelor de înmatriculare, ceea ce a declanşat proteste, dar ulterior a fost de acord să amâne data punerii în aplicare până anul viitor.

Primarii de etnie sârbă din municipalităţile din nordul ţării, împreună cu judecătorii locali şi aproximativ 600 de ofiţeri de poliţie au demisionat în noiembrie în semn de protest faţă de implementarea iminentă a acestei măsuri. Dejan Pantic a fost unul dintre aceştia din urmă.

Mirlinda Gashi, purtătoare de cuvânt a Tribunalului Priștina, a declarat pentru Reuters că „procurorii speciali din Kosovo au cerut curţii să-l plaseze (pe Pantic) în arest la domiciliu şi cererea a fost aprobată”, fără a preciza când va părăsi acesta postul de poliţie unde a fost deţinut, situat în apropiere de Jarinje, unul din punctele de trecere a graniţei cu Serbia.

Avocatul lui Pantic, Nebojsa Vlajic, a confirmat pentru Tanjug informaţia, menţionând că o decizie privind continuarea detenţiei clientului său urmează să fie luată după 9 ianuarie, dar nu a putut preciza nici el unde anume se află Pantic în acest moment.

Kosovo şi-a închis miercuri cel mai mare punct de trecere a frontierei, după ce protestatarii l-au blocat pe partea sârbă pentru a-şi susţine rudele de etnie sârbă din Kosovo care refuză să recunoască independenţa fostei provincii sârbe.

De peste 20 de ani Kosovo este încă o sursă de tensiune între Occident, care îi susţine independenţa, şi Rusia, care susţine Serbia în eforturile sale de a bloca aderarea Kosovo la organizaţiile internaţionale.

Marţi, ministrul de interne kosovar Xhelal Svecla a afirmat că Serbia vrea să destabilizeze Kosovo, ceea ce Belgradul neagă, susţinând că doreşte doar să-şi protejeze minoritatea de pe teritoriul acestuia.

Miercuri, şi Kremlinul a negat acuzaţiile kosovare, subliniind însă că sprijină Belgradul. „Serbia este o ţară suverană şi este absolut greşit să se caute acolo o influenţă distructivă a Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri