Fostul premier David Cameron face o revenire șoc la vârful politicii britanice. Rishi Sunak l-a numit ministru de externe

Data publicării:
David Cameron
David Cameron face o revenire surprinzătoare la vârful politicii britanice, la 7 ani de la retragere. Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, l-a numit pe David Cameron, unul dintre predecesorii săi, în funcția de ministru de externe, într-o revenire neașteptată a fostului premier în guvern și la vârful politicii britanice, la șapte ani de când a demisionat în urma eșecului său în referendumul pentru Brexit, scrie Politico.

Pentru a putea deveni ministru în guvernul britanic, Cameron va fi numit membru al Camerei Lorzilor – miniștrii britanici trebuie să fie, în mod obligatoriu, parlamentari.

Decizia vine ca un nou efort al lui Rishi Sunak de a opri prăbușirea accelerată a partidului său în sondaje, mai ales după o remaniere guvernamentală forțată de declarațiile controversate ale ministrei sale de interne, Suella Braverman.

Braverman a fost demisă, luni, și înlocuită cu James Cleverly, ministrul de externe. În locul celui din urmă a fost numit David Cameron.

Cameron a demisionat în 2016 după ce a pierdut referendumul pentru Brexit, convocat de guvernul său și în cadrul căruia a făcut campanie pentru rămânerea în Uniunea Europeană a Regatului Unit. După rezultat, Cameron a declarat că nu poate să continue ca premier și a demisionat, fiind înlocuit de Theresa May.

Cameron s-a distanțat, în anii care au urmat referendumului pentru Brexit, de partidul său și de felul în care au acționat succesorii săi, deși nu i-a criticat vădit.

În 2016, Cameron a convocat referendumul pentru Brexit într-o încercare de a-i marginaliza pe susținătorii ieșirii din Uniunea Europeană din partidul său, sperând că rezultatul va fi unul favorabil rămânerii în UE, și de a-și consolida puterea ca lider al partidului.

 Pariul a fost unul ratat, însă, iar Cameron a fost obligat de circumstanțe să renunțe la putere.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri