Franţa îşi retrage soldaţii din Burkina Faso la cererea ţării africane. Există temeri că ar putea fi înlocuiţi cu mercenari Wagner

Data publicării:
Soldați francezi patrulează pe un câmp din Burkina Faso.
Militarii francezi din Burkina Faso au o lună la dispoziție să părăsească țara. Foto: Profimedia Images

Franţa a acceptat să-şi retragă din Burkina Faso soldaţii care ajutau autorităţie africane să lupte cu grupările jihadiste, după ce conducerea acestei țări a anunțat că se poate apăra și singură, scrie BBC.

Deși autoritățile din Burkina Faso au negat că ar avea discuții cu mercenarii Wagner, pentru înlocuirea francezilor, presa internațională a relatat că o delegație a grupării ruse a venit deja să poarte discuții în țara africană.

Celor 400 de soldați francezi staționați în Burkina Faso li s-a dat o lună la dispoziție să părăsească țara.

Anul trecut, trupele franceze au părăsit și țara învecinată Mali, unde au petrecut opt ani luptând cu militanții islamiști.

Atât Mali, cât și Republica Centrafricană colaborează în prezent cu gruparea rusă de mercenari Wagner, care este implicată și în luptele din Ucraina.

Burkina Faso a negat că ar negocia cu mercenarii Wagner, însă, potrivit AFP, o delegație a mercenarilor a vizitat deja țara.

De altfel, apropierea guvernului din Burkina Faso de Rusia, în ultimele luni, a fost denunțată și de țara învecinată, Ghana.

"Am primit marţi formal denunţarea, de către guvernul burkinabez, a acordului din 2018 referitor la statutul forţelor franceze prezente în ţară. Conform termenilor acordului, denunţarea are efect la o lună după primirea notificării scrise", a precizat Ministerul de Externe de la Paris, adăugând că Franţa va respecta "termenii acestui acord dând curs solicitării" formulate de guvernul de la Ouagadougou.

Ajuns la putere în septembrie în urma unui puci militar, actualul preşedinte de tranziţie din Burkina Faso, căpitanul Ibrahim Traoré, a anunţat că doreşte diversificarea parteneriatelor externe, mai ales cele care privesc combaterea jihadismului în ţara sa confruntată din anul 2015 cu o spirală a violenţei provocată de grupări precum Al-Qaida şi Statul Islamic.

Peste două milioane de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele în urma acestor confruntări, în ultimul deceniu.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri