Franţa se pregătește de violenţe de Ziua naţională: 45.000 de poliţişti şi jandarmi, elicoptere şi vehicule blindate vor fi pe străzi

Data publicării:
politie franta
Foto: Guliver/GettyImages

Un total de 45.000 de poliţişti şi jandarmi vor fi desfăşuraţi în Franţa în fiecare seară, pe 13 şi 14 iulie, în faţa riscului de incidente şi violenţe în timpul sărbătoririi zilei naţionale, a anunţat miercuri guvernul, transmite AFP și Agerpres.

Acest "dispozitiv excepţional" este similar cu cel desfăşurat în timpul revoltelor urbane care au zguduit ţara la sfârşitul lunii iunie. El va include unităţi de elită ale jandarmeriei şi poliţiei, precum şi elicoptere şi vehicule blindate, a detaliat ministrul francez de interne Gerald Darmanin, în cadrul unei conferinţe de presă.

Din seara zilei de 13 iulie până în dimineaţa zilei de 15 iulie vor fi mobilizaţi în total 130.000 de "poliţişti, jandarmi şi agenţi", precum şi 40.000 de pompieri în fiecare noapte, potrivit ministrului.

Prefectura poliţiei din Paris a anunţat că 10.000 de membri ai forţelor de ordine vor fi dislocaţi în capitală, unde sunt planificate un concert şi tradiţionalele focuri de artificii în apropierea Turnului Eiffel, pe 14 iulie, şi în suburbiile din apropiere.

Darmanin a subliniat că a dat "instrucţiuni de arestare sistematică" a "celor care ar dori să strice aceste nopţi festive".

În întreaga Franţă, cu câteva excepţii, autobuzele şi tramvaiele se vor retrage mai devreme seara.

De asemenea, autorităţile vor să aplice decretul de interzicere a vânzării "mortierelor" de artificii, din care începând din 27 iunie au fost confiscate 150.000 de exemplare, a mai precizat ministrul.

Aceste artificii, vândute de regulă la liber, sunt folosite în ultimii ani în Franţa în special pentru a ataca poliţia sau clădiri.

Mai multe municipalităţi, în special din regiunea Parisului şi din nordul Franţei, au ales să anuleze spectacolele de artificii sau chiar toate festivităţile organizate în mod tradiţional de ziua naţională, de teamă să nu se producă o repetare a recentelor violenţe. La sfârşitul lunii iunie, moartea unui adolescent, ucis de un poliţist în timpul unui control rutier, a fost urmată de nopţi de revolte şi pagube considerabile în multe oraşe, aminteşte AFP.

Pe de altă parte, sărbătorirea zilei naţionale reprezintă de ani de zile prilej de violenţe urbane în Franţa. În 2022, 807 de persoane au fost arestate în timpul incidentelor din toată ţara în marja festivităţilor de 14 iulie, 749 de vehicule au fost incendiate şi 55 de oameni ai legii au fost răniţi, a menţionat Gerald Darmanin.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri