Franța și Australia încearcă să „reconstruiască încrederea” după criza submarinelor de anul trecut

Data publicării:
emmanuel macron si anthony albanese saluta publicul, un militar da salutul langa ei
Vizita premierului australian Anthony Albanese (stânga) la Paris este un prim pas spre normalizarea relațiilor cu Franța. Foto: Profimedia

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, l-a primit vineri la Palatul Elysee pe prim-ministrul Australiei, Anthony Albanese, o întâlnire care se vrea un prim pas către „reconstruirea încrederii” între cele două ţări după anularea unui contract de achiziţie a 12 submarine franceze pentru marina militară australiană, în detrimentul unui contract cu Statele Unite pentru submarine nucleare. Episodul de anul trecut a deteriorat relațiile dintre Franța și Australia și chiar pe cele dintre Franța și SUA.

„Vom discuta despre viitor, nu despre trecut”, a declarat Emmanuel Macron după ce şi-a întâmpinat oaspetele, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Preşedintele francez a adăugat că laburistul Anthony Albanese, ajuns la conducerea guvernului de la Canberra după alegerile din mai, „nu este răspunzător de ceea ce s-a întâmplat”.

Afacerea submarinelor a căzut în septembrie 2021: deşi se negocia de mai multă vreme achiziţia submarinelor franceze, premierul de atunci al Australiei, Scott Morrison, a anunţat surprinzător că se vor cumpăra submarine americane cu propulsie nucleară, în cadrul parteneriatului cunoscut sub denumirea AUKUS, între ţara sa, Regatul Unit şi SUA.

Macron a vorbit atunci despre o înşelătorie din partea lui Morrison, iar Franţa şi-a rechemat ambasadorii de la Canberra şi Washington - un gest fără precedent în relaţiile diplomatice cu Australia şi SUA.

„Un nou început”

Înfrângerea lui Morrison la alegerile parlamentare din mai a permis deschiderea unui capitol nou, iar Albanese a transmis mai multe semnale pozitive către Paris. El s-a întâlnit deja cu preşedintele francez săptămâna aceasta, la summitul NATO de la Madrid, iar vineri a declarat că vizita sa reprezintă „un nou început” pentru relaţiile bilaterale şi că „încrederea, respectul şi onestitatea contează”.

Premierul australian a insistat asupra faptului că Franţa „nu este doar o mare putere europeană, ci şi o putere indo-pacifică şi mondială”, iar implicarea francezilor în emisfera sudică „va fi esenţială pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă regiunea noastră”.

La rândul său, preşedintele Franţei a exprimat voinţa de „reconstruire a unei relaţii de încredere între ţările noastre, o relaţie bazată pe respectul reciproc, după o fază dificilă”.

Ideile exprimate de prim-ministrul australian sunt în acord cu ale lui Macron, remarcă AFP. Preşedintele insistă încă din 2017 asupra importanţei pentru Franţa a unei „strategii indopacifice”. El declarase joi că Franţa este unul din actorii din regiune: în Noua Caledonie, Polinezia, Reunion şi Mayotte trăiesc un milion de cetăţeni şi sunt desfăşuraţi 8.000 de militari francezi.

Făcând aluzie la China, care a anunţat în aprilie încheierea unui acord-cadru de securitate cu Insulele Solomon, preşedintele francez a arătat că doreşte să fie „respectată pretutindeni libertatea şi suveranitatea noastră”.

Compensații pentru contractul anulat

Într-un comunicat comun, Macron şi Albanese au afirmat că „Franţa şi Australia vor făuri o nouă relaţie de apărare”, bazată în special pe „un angajament operaţional şi schimburi de informaţii”, „în special privind supravegherea maritimă”. Cele două ţări urmează să îşi intensifice cooperarea în domeniul industriei de apărare. Australia a acceptat recent să achite 555 de milioane de euro constructorului francez de submarine Naval Group drept compensaţie pentru anularea contractului de achiziţie.

Cooperarea urmează să se dezvolte şi în lupta împotriva schimbărilor climatice, în domeniul biodiversităţii sau în educaţie. Franţa s-a angajat să implementeze în mai multe şcoli secţiunea internaţională australiană a bacalaureatului, deja existentă în Noua Caledonie, iar şcolile australiene vor intensifica predarea limbii franceze.

Atmosfera la Elysee a fost destinsă, remarcă AFP. Macron a avut-o alături pe soţia sa, Brigitte, iar Albanese pe partenera sa, Jodie Haydon.

După întrevederea oficială şi dejun, cuplul australian a inaugurat expoziţia artistului aborigen Mirdidingkingathi Juwarnda Sally Gabori la Fundaţia Cartier din Paris.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri