Generalul american Ben Hodges: „Vești proaste pentru apărătorii ruși”. Arma cu care ucrainenii încearcă să spargă frontul la Bahmut

Data actualizării: Data publicării:
Militari ucraineni se antrenează pe vehicule blindate furnizate de Suedia Kievului
Militari ucraineni se antrenează pe vehicule blindate furnizate de Suedia Kievului. Foto: Profimedia Images

Generalul american Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA în Europa, consideră că blindatele de ultimă generație, livrate de Suedia trupelor ucrainene, reprezintă „o veste proastă pentru apărarea rusă”. Noile mașini de luptă suedeze au ajuns deja la unitățile ucrainene din prima linie, cel mai probabil în apropiere de Bahmut. Aceste blindate ar spori în mod semnificativ puterea de foc a trupelor ucrainene și i-ar putea chiar ajuta pe ucraineni să străpungă apărarea rusă din acest sector al frontului, informează Forbes.

Suedia a acordat Ucrainei 50 de mașini blindate CV 90 (unde „CV” vine de la „Combat Vehicle” - vehicul de luptă). În acest moment, nu se știe care brigadă ucraineană folosește astfel de blindate moderne.

„Vești rele pentru apărătorii ruși și pentru toți defetiștii și pesimiștii care critică contraofensiva. Forțele armate ucrainene abia își fac încălzirea”, a comentat această știre generalul american Ben Hodges, într-o postare publicată pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

O mașină blindată CV90 cântărește 37 de tone și transportă 9 militari (un echipaj de 3 și o grupă de 6 soldați). Turela e echipată cu un „tun cu tragere rapidă”. Acest tun, de calibrul 40 mm, poate trage cinci proiectile perforante pe secundă, lansate cu o viteză de un kilometru pe secundă.

Mașina de luptă realizată în Suedia este „optimizată” pentru lupta în zonele împădurite din Scandinavia, notează Forbes.

CV90 este al treilea model de mașină de luptă a infanteriei de tip occidental aflat în dotarea forțelor ucrainene, care mai dispun de 150 de blindate americane Bradley și 60 de vehicule similare Marder, de producție germană.

Blindatele Marder, aflate în dotarea brigăzii 82 de parașutiști, nu au intrat încă în luptă. Blindatele Bradley, din dotarea brigăzii 47 mecanizate au fost folosite în primele zile ale contraofensivei și au suferit pierderi grele în zona Zaporojie: pe data de 8 iunie, într-un atac eșuat la sud de Mala Tokmacka, ucrainenii au pierdut 17 blindate americane, ca urmare a minelor antitanc, atacurilor elicopterelor și ale artileriei ruse.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri