Generalul Ben Hodges: Putin trebuie luat în serios, dar amenință cu arme nucleare pentru că noi reacționăm exagerat

Data publicării:
Generalul american în retragere Ben Hodges.
Generalul american în retragere Ben Hodges. Foto: Profimedia Images

Generalul american în rezervă Ben Hodges, fost comandant al trupelor americane în Europa, reacționează după avertismentul președintelui rus Vladimir Putin către Occident cu privire la riscul unui război nuclear. El spune că armele nucleare sunt mai eficiente pentru Kremlin atunci când nu le folosește, prin prisma politicii de descurajare nucleară.

„Desigur, trebuie să-l luăm în serios, deoarece nu-i pasă câți oameni nevinovați ar putea fi uciși. Dar cred că e o continuare a stilului său de a folosi amenințări, pentru că vede că noi reacționăm exagerat de fiecare dată”, a spus Hogdes la CNN.

„Nu există niciun avantaj pentru Rusia, dacă folosește arma nucleară. Zero. Președintele american Joe Biden l-a avertizat că Rusia va suporta consecințe catastrofale dacă folosește arme nucleare.

Așa că pentru Kremlin, armele nucleare sunt mai eficiente atunci când nu le folosește, prin prisma politicii de descurajare nucleară”, a adăugat generalul.

Putin a amenințat joi, în timpul discursului său în fața națiunii, că Rusia are pregătite armele nucleare și că orice atac al NATO va duce la folosirea acestora.

„Forțele nucleare strategice ale Rusiei sunt într-o stare de deplină pregătire. Occidentul încearcă să tragă Rusia într-o cursă a înarmărilor, să repete trucul ca în URSS în anii 1980. Occidentul spune că Rusia va ataca Europa, asta este o prostie. Occidentul nu înțelege ce se întâmplă în Ucraina - ei cred că acestea sunt un fel de desene animate. Avem și noi arme capabile să lovească ținte de pe teritoriul vostru.(...) Forțele NATO se pregătesc să ne lovească teritoriul, folosind cele mai eficiente forțe pe care le au pentru a o face. Soarta oricărei țări care atacă Rusia va fi mai tragică decât orice lucru cu care s-ar putea confrunta Rusia. Ei înțeleg că și noi avem arme care i-ar putea învinge pe propriul teritoriu. Orice atac ar duce la folosirea armei nucleare. Oare ei nu înțeleg asta? Occidentul se consideră suprem, dar rusofobia îi orbește și îi privează de rațiune. Fără Rusia nu există pace reală în lume”, a spus președintele rus. 

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri