Sari la conținut

Gigantul bancar Citi: Al treilea război mondial ar putea fi provocat de Peninsula Coreeană

Izbucnirea unui conflict militar în Peninsula Coreeană ar avea ca rezultat un război global, susține analista de top pe probleme politice din cadrul gigantului bancar Citi, Tina Fordham, potrivit CNBC.

„Un conflict în Peninsula Coreeană nu doar că va fi extrem de destabilizator în regiune, dar ar putea duce la un potențial al treilea război mondial, din cauza garanției americane de securitate, care l-ar putea internaționaliza peste noapte”, a explicat Tina Fordham la dezbaterea „Street Signs”, organizată la Singapore de către Milken Institute Asia Summit.

Criza nord-coreeană este „cea mai mare amenințare geopolitică a momentului” și ar putea avea un impact major asupra piețelor financiare. „Atunci când ne uităm la riscul politic, analizăm să vedem dacă este posibil să provoace o undă de șoc la nivelul prețului petrolului ori un șoc de creștere”, a subliniat analista.

Tina Fordham a mai spus că nu dorește să atribuie probabilități evoluțiilor viitoare din Peninsula Coreeană, deoarece variabilele crizei sunt unele volatile, și a subliniat dificultatea de a prezice în ce s-ar putea transforma tensiunile dintre liderul de la Phenian, Kim Jong-un, și președintele american Donald Trump.

Reprezentanta grupului Citi a adăugat: „Nu doar că liderul Coreei de Nord este în plină desfășurare a testelor (nucleare – n.r.), punctându-l pe al șaselea în acest an, dar și Donald Trump schimbă politica externă și cea de securitate ale SUA într-un mod pe care nu l-am mai văzut până acum”.

Coreea de Sud a confirmat miercuri că urme de xenon radioactiv provin de la ultimul test nuclear efectuat de Coreea de Nord, dar precizează că nu a fost în măsură să stabilească dacă este vorba despre testarea unei bombe cu hidrogen, revendicate de Phenian.

Comisia pentru Siguranţă şi Securitate Nucleară (NSCC) a anunţat că detectorul său terestru de xenon, situat în partea de nord a ţării, a depistat urme ale izotopului xenon-133 în nouă rânduri, iar echipamentul său mobil din largul coastelor de est a depistat urme ale acestui izotop în patru rânduri.

„A fost dificil să se stabilească cât de puternic a fost testul nuclear pe baza xenonului detectat, însă putem să spunem că xenonul provine din Coreea de Nord”, a declarat, într-o conferinţă de presă, la Seul, şeful Comisiei Choi Jongbae.

Comisia nu este în măsură să confirme ce tip de test nuclear a efectuat Coreea de Nord, a mai anunţat el.

Xenonul este un gaz incolor natural, folosit în fabricarea anumitor becuri. Însă xenonul-133 depistat este un izotop radioactiv care nu se găseşte în stare naturală şi care a fost legat de teste nucleare efectuate de Coreea de Nord în trecut.

NSCC a precizat că urmele detectate nu au impact asupra mediului sau populaţiei sud-coreene.