Ginerele președintelui Erdogan a demisionat din funcția de ministru de finanțe

Data publicării:
Berat Albayrak, ginerele președintelui Turciei, și-a dat demisia din funcția de ministru de finanțe
Berat Albayrak, ginerele președintelui Turciei, și-a dat demisia din funcția de ministru de finanțe Foto: Profimedia

Berat Albayrak, ginerele preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, şi-a anunţat duminică demisia din funcţia de ministru de finanţe al Turciei, invocând motive de sănătate, transmite agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Demisia, care i-a luat prin surprindere pe unii analişti şi parlamentari, intervine în condițiile în care lira turcească s-a devalorizat cu 30 la sută anul acesta, ajungând la un minium al ultimilor ani. După anunţul demisiei, moneda turcă s-a apreciat cu 1,5% faţă de dolarul american.

Este deja a doua surpriză din acest weekend în sectorul financiar din Turcia, după ce sâmbătă a fost demis guvernatorul băncii centrale.

Ca multe alte economii, și economia Turciei se confruntă cu recesiunea provocată de epidemia de coronavirus.

Demisia ministrului de finanțe trebuie aprobată de preşedinte.

Ginerele preşedintelui a fost numit ministru al energiei în 2015 şi a trecut la finanţe după realegerea lui Erdogan în 2018. În timpul mandatului ministerial, economia Turciei a suferit două căderi, o inflaţie de ordinul zecilor de procente şi o rată ridicată a şomajului. Lira turcească are în prezent mai puţin de jumătate din valoarea de la acum doi ani şi jumătate. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri