Grecia ar putea „vinde” Ucrainei sistemele sale antiaeriene S-300, de producție sovietică, aflate „în exces”

Data publicării:
profimedia-0179690797 (2)
Grecia a fost prima țară NATO care a testat un sistem antiaerian sovietic S-300, aflat inclusiv în dotarea Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Secretarul de stat american Antony Blinken a solicitat Greciei vânzarea către Ucraina de „armament în exces”, în special sisteme antiaeriene rusești aflate în dotarea armatei elene. Solicitarea a venit după ce SUA au autorizat vânzarea de avioane F-35 către Grecia, informează The Greek Reporter.

Într-o scrisoare adresată premierului grec Kyriakos Mitsotakis, Blinken și-a exprimat „interesul” în ceeea ce privește capacitățile antiaeriene ale Greciei, care ar putea fi de folosi Ucrainei, precizează presa elenă.

În prezent, Grecia - țară NATO - are în dotare inclusiv sisteme antiaeriene de proveniență sovietică, precum Tor, Osa (cu rază medie de acțiune), dar și S-300, cu rază lungă de acțiune și care se află inclusiv în dotarea trupelor Kievului.

Sistemele antiaeriene sovietice din dotarea forțelor elene nu se mai află în prezent în uz. În schimbul acestora, Washingtonul ia în considerare acordarea unui ajutor financial pentru Grecia în valoare de 200 de milioane de dolari.

„Suntem în continuare interesați de potențialul defensiv al Greciei care ar putea fi transferat ori vândut Ucrainei. Dacă o astfel de oportunitate este și în interesul Ucrainei și după ce guvernul SUA va evalua starea echipamentelor și valoarea acestora, putem să explorăm noi oportunități legate de potențiala alocare a unui ajutor financiar militar pentru Grecia în valoare de 200 de milioane de dolari”, a precizat Blinken.

În urma ratificării de către Ankara săptămâna aceasta a aderării Suediei la NATO, Departamentul de Stat al SUA a notificat oficial Congresul despre vânzarea către Grecia şi Turcia, aşa cum prevede legea SUA, a unor avioane de luptă, punând capăt unor negocieri îndelungate. Premierul elen Kyriakos Mitsotakis a salutat sâmbătă aprobarea venită de la Washington pentru vânzarea de avioane de luptă invizibile F-35 către Grecia, o decizie a guvernului american care a prefațat, de asemenea, tranzacția aeronavelor de vânătoare F-16 Turciei vecine

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri