Guvernul britanic ar fi facilitat plăţi de milioane de lire către înalţi oficiali din Arabia Saudită, în schimbul unor contracte

Data publicării:
teancuri de lire sterline
Guvernul britanic ar fi facilitat plăţi de milioane de lire sterline către înalţi oficiali din Arabia Saudită, în schimbul unor contracte. Foto: Profimedia

Guvernul britanic a facilitat plăţi de milioane de lire sterline către înalţi oficiali din Arabia Saudită de-a lungul deceniilor, pentru a câştiga şi a menţine contracte profitabile, au declarat luni avocaţii care reprezintă un fost funcţionar public acuzat de corupţie, relatează Reuters.

Jeffrey Cook, fostul director general al unei filiale Airbus GPT Special Project Management, este acuzat că a plătit aproape 9,7 milioane de lire sterline (12,2 milioane de dolari) intermediarilor, pentru a câştiga contracte cu Garda Naţională a Arabiei Saudite.

Cook, fost funcţionar public la Ministerul Apărării al Marii Britanii, este acuzat de corupţie între 2007 şi 2012, alături de John Mason, potrivit News.ro.

Ambii bărbaţi neagă acuzaţiile, iar avocatul lui Cook, Tom Allen, le-a spus juraţilor de la Southwark Crown Court că plăţile au fost făcute intermediarilor de la sfârşitul anilor 1970 „cu supravegherea, cu aprobarea (şi) cu încurajarea guvernului nostru”.

Procurorul Mark Heywood a declarat săptămâna trecută că Cook şi Mason s-au aflat în centrul „corupţiei profunde” pentru a distribui mită oficialilor saudiţi de rang înalt, inclusiv prinţului Miteb bin Abdullah, fiul defunctului rege Abdullah.

Allen a spus luni că nu există nicio dispută că au fost plătite aproape 9,7 milioane de lire sterline, dar Cook nu a acţionat corupt.

El a declarat în instanţă că înalţi oficiali britanici, politicieni şi diplomaţi au cunoscut şi au consimţit la astfel de plăţi, în valoare totală de aproape 60 de milioane de lire sterline, din 1978.

Cazul se concentrează pe GPT, a cărui activitate unică a fost să furnizeze sisteme de comunicaţii Gărzii Naţionale a Arabiei Saudite, în baza unui contract cu Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Allen a spus juriului că problema cheie în proces a fost „cine dansează – şi cum – pe melodia saudită. Este şi a fost întotdeauna guvernul (britanic), iar Ministerul Apărării şi Jeffrey Cook sunt atârnaţi să se usuce în timp ce guvernul îşi ascunde faptele”, a spus Allen.

El a adăugat că „Marea Britanie încearcă să nu-i supere niciodată pe saudiţi pentru că sunt atât de multe în joc”, inclusiv importanţa relaţiei politice şi diplomatice dintre cele două ţări

Plăţile au fost cerute în mod expres de Garda Naţională a Arabiei Saudite (SANG), a spus Allen, parafrazând poziţia sauditei astfel: „Dacă doriţi să faceţi afaceri cu noi, în ţara noastră, atunci trebuie să plătiţi”.

Avocatul lui Mason, Graham Brodie, a spus că Ministerul Apărării a aprobat plăţile pentru că sunt „în interesul financiar şi, poate mai important pentru guvern, este în interesul strategic al Regatului Unit”.

Procesul urmează să se încheie anul viitor.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri