Hamas își schimbă strategia în războiul contra Israelului. Liderul grupării din Gaza: Totul merge conform planului

Data publicării:
Yahya Sinwar / militanți Hamas
Yahya Sinwar le-a transmis liderilor politici ai grupării Hamas că militanții din Gaza sunt pregătiți de următorul mare asalt al armatei israeliene. Colaj foto: Profimedia Images

Militanții Hamas poartă un război contra celei mai puternice armate din Orientul Mijlociu, împotriva căreia fiecare bătălie din Fâșia Gaza este sortită eșecului. Totuși, Yahya Sinwar, creierul atacului din 7 octombrie asupra Israelului, nu urmărește victoria pe câmpul de luptă și are un plan prin care vrea ca gruparea pe care o conduce să își consolideze poziția de lider al cauzei naționale palestiniene, scrie Wall Street Journal.

Membri importanți ai conducerii grupării Hamas s-au întâlnit la Doha la începutul lunii trecute, îngrijorați fiind că luptătorii lor sunt decimați de trupele israeliene care desfășoară o ofensivă în Fâșia Gaza.

Armata israeliană elimină zeci de militanți în fiecare zi, pe măsură ce distrug fiecare bastion al luptătorilor Hamas.

În timpul întâlnirii din Qatar, aceștia au primit un mesaj de la Yahya Sinwar, liderul Hamas din Gaza, prin care le spunea să nu se îngrijoreze pentru că totul merge conform planului.

Luptătorii Hamas din brigăzile Al-Qassam o duc foarte bine, potrivit mesajului optimist primit de la Sinwar. Militanții sunt pregătiți de asaltul pe care Israelul îl pregătește împotriva orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza.

„Obiectivul lor strategic este să supraviețuiască”

Numărul mare de victime din rândul civililor va pune și mai multă presiune pe Israel din partea comunității internaționale pentru încheierea războiului, a mai transmis Sinwar, potrivit unor persoane care au fost informate în legătură cu ceea ce s-a discutat în timpul întâlnirii liderilor Hamas.

Militanții conduși pe teren de fratele lui Yahya Sinwar, Mohammed, și-au schimbat tacticile de la armistițiul de scurtă durată din noiembrie. Luptătorii Hamas încearcă acum să evite luptele de amploare și se concentrează pe ambuscade limitate, folosind orice instrument pe care îl au la dispoziție, de la aruncătoare de grenade până la înregistrări audio cu ostaticii israelieni, pentru a-i atrage pe soldații inamici în capcană.

tunel gaza
Ultima imagine cu Yahya Sinwar, deplasându-se prin tunelurile de sub Gaza împreună cu alți membri ai familiei sale, potrivit armatei israeliene. Sursă foto: X (Twitter)

Prin aceste ambuscade, luptătorii Hamas au puține șanse de a păstra controlul asupra teritoriului din Gaza asediat de puternica armată a Israelului, dar ele sunt special puse la cale pentru a putea fi executate chiar și cu puținele capacități militare pe care le mai au la dispoziție militanții și sunt exact ce Sinwar are nevoie pentru a-și îndeplini obiectivele.

„Este o logică tactică foarte bună. Obiectivul lor strategic este să supraviețuiască”, a explicat Eyal Berelovici, analist din armata israeliană și istoric militar al Universității Evreiești din Ierusalim.

„Ne va fi foarte greu să distrugem Hamas”

După aproape cinci luni de lupte intense, Israelul este în continuare departe de eliminarea completă a grupării Hamas, atât ca entitate militară, cât și politică. „Lupta contra inamicului este ca un joc de 'lovește cârtița'. Va fi foarte greu să distrugem Hamas”, a spus un soldat israelian care operează acum în Khan Younis.

Civilii din Gaza continuă să sufere cel mai mult din cauza războiului: mii de oameni au fost uciși în bombardamente și luptele de la sol și mult mai mulți au nevoie disperată de hrană, medicamente și adăpost.

În jur de 30.000 de locuitori ai Fâșiei Gaza au fost uciși în timpul invaziei armatei israeliene, majoritatea femei și copii, potrivit autorităților palestiniene, care nu disting între militanți și civili. Oficialii israelieni spun în privat că numărul pare corect, dar că o treime dintre aceștia erau luptători Hamas.

Liderii Hamas din Gaza le-au transmis oficialilor egipteni și aripii politice a grupării, aflată în exil, că Brigăzile Al-Qassam au pierdut cel puțin 6.000 de luptători dintr-un total de aproximativ 30.000. Israelul susține că a eliminat 12.000 de militanți Hamas în Gaza și alți 1.000 în timpul luptelor din 7 octombrie.

Israelul a pierdut până acum 242 de soldați în Gaza și alți 300 în atacul din 7 octombrie.

International Quds Day in Gaza City, Palestine - 14 Apr 2023
Sinwar s-ar ascunde în vastele tuneluri de sub Fâșia Gaza folosite de militanții Hamas. Foto: Profimedia Images

Militanții Hamas se folosesc de ostatici ca să îi prindă în capcană pe soldații israelieni

Sinwar și alți lideri Hamas au sperat inițial că vor reuși să declanșeze un război mai mare împotriva Israelului în Orientul Mijlociu, dar principalii săi aliați – Hezbollah și Iran – nu au intrat în conflict, lăsându-i pe cei de la Hamas să se descurce singuri împotriva Israelului.

Hamas s-a adaptat acestei situații și apelează acum la tactici de gherilă împotriva armatei israeliene: atacă în grupuri mici de doi sau trei luptători, uneori chiar unul singur. La începutul conflictului, Hamas trimitea în luptă și 30 de luptători deodată, ceea ce rezulta în pierderi mult mai mari de ambele părți.

„Schimbarea de tactică indică faptul că nevoia lor de supraviețuire a devenit mai importantă decât nevoia de a constrânge Israelul”, a spus Berelovici.

În unele locuri, militanții Hamas au încercat să îi prindă pe soldații israelieni în capcană, plantând explozibili în obiectele care le-au aparținut ostaticilor răpiți din Israel și folosind înregistrări audio cu ostaticii care strigă după ajutor în ebraică.

Analiștii israelieni spun că Sinwar este pregătit să moară pentru cauza sa, fiind încrezător că Hamas va rezista și va continua lupta. Unii oficiali ai serviciilor de informații din Egipt cred că Sinwar a pierdut contactul cu realitatea, după ce a rămas ascuns de-atâta timp în tunelurile de sub Gaza.

„Operăm cu mult succes în Gaza”, a spus un sergent israelian. „Întrebarea e care este planul pentru ziua de după. Nu cred că există nicio idee clară.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri